Hrvatska

Bosna i Hercegovina

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Vesti › Vesti

Odabrane vesti na temu Jugoslavije

Twitter

... još vesti o Jugoslaviji

... još vesti o Jugoslovenima

...još vesti XIX

...još vesti XXV

Facebook oživeo Jugoslaviju (12. oktobar 2012.)

Facebook

Istraživanje Fejsbuka o tome koji se narodi međusobno najviše druže (a na osnovu ponašanja korisnika Fejbuka/ poslatim zahtevima za prijateljstva...) dalo je veoma interesantne, ali za nas ne neočekivane rezultate. Istraživanje pokazuje da su veze među narodima ex-Jugoslavije ostale jake. 

Region Balkana je pokazao jake veze među Srbima, Crnogorcima, Hrvatima, Bosancima, Slovencima i Makedoncima. Istraživanje o navikama i načinu korišćenja Facebooka pokazalo je da je SFRJ region i dalje jako povezan. 

CELA VEST NA: http://www.mondo.rs/s262806/Komunikacije/Facebook_obnovio_bratstvo_i_jedinstvo.html

SLIČNA VEST I NA: http://www.dominomagazin.com/article/17350/it/facebook-oziveo-jugoslaviju

IZVOR ISTRAŽIVANJA: http://www.facebookstories.com/stories/1574/interactive-mapping-the-world-s-friendships#color=continent&story=1&country=RS 

 

 

Najspremniji za pomirenje na prostoru nekadašnje Jugoslavije su osobe iz mešovitih brakova (Akter, 10.10.2012.)

Najspremniji za pomirenje na prostoru nekadašnje Jugoslavije su osobe iz mešovitih brakova, zatim Hrvati, Srbi, pa Bošnjaci, pokazalo je istraživanje psihologa dr Nebojše Petrovića sprovedeno na uzorku od 4.824 mladih ljudi, uglavnom studenata, iz Hrvatske, Srbije i BiH

CELA VEST NA: http://akter.co.rs/27-drutvo/17690-najspremniji-za-pomirenje-su-hrvati.html

VEST NA ISTU TEMU: http://www.tanjug.rs/novosti1/62383/pomirenje-zele-osobe-iz-mesovitih-brakova.htm

 

78 godina od ubistva Aleksandra I Karađorđevića, Kralja Jugoslavije (9. oktobar 2012.)

Kralj Jugoslavije, Aleksandar I Karađorđević

U Marseju je danas obeležena 78. godišnjica ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua, a vence su na mestu ubistva položili izaslanik predsednika Srbije Radoslav Pavlović, ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Batakovic i brigadni general Vojske Srbije Slavoljub Janićijević.

- Kralj Aleksandar, koji je ubijen na ovom mestu, jedan je od najvećih, po meni možda i najveći čovek u istoriji našeg naroda, zaboravljen namerno, sklonjen namerno zato što je imao mnogo vrlina i zato što je menjao svet - istakao je Pavlović posle polaganja venaca.

CELA VEST NA: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/346812/Godisnjica-ubistva-Aleksandra-I-Karadjordjevica

ISTA VEST I NA: http://www.kurir-info.rs/78-godina-od-ubistva-aleksandra-i-karadordevica-clanak-449885

ISTA VEST I NA: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1188108/Godi%C5%A1njica+smrti+kralja+Aleksandra.html

 

 

Setimo se Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kralja Aleksandra (I) Karađorđevića

Poštovani Prijatelji Jugosloveni,
setimo se Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kralja Aleksandra (I) Karađorđevića, kralja i osnivača Jugoslavije i Jugoslovenske nacije, oslobodioca i ujedinitelja Južnih Slovena pod čijim vođstvom su odnete pobedonosne bitke naše vojske u balkanskim ratovima i prvom svetskom ratu na Kumanovu, Bitolju, Bregalnici, Ceru, Kolubari, Solunskom frontu, Kajmakčalanu (a po kome danas ni jedna ulica u Beogradu ne nosi ime - "Bulevar Kralja Aleksandra" nosi naziv po Aleksandru Obrenoviću). 

Odajmo ovom našem vođi počast zbog onog što je učinio za Jugoslaviju i jugoslovensku ideju. 
Setimo ga se 1. DECEMBRA - na dan kada je 1918. godine proglašena Kraljevina SHS - kasnije nazvana Kraljevina Jugoslavija, setimo ga se 16. DECEMBRA - na dan kada je rođen 1888. godine,
i setimo ga se 9. OKTOBRA na dan kada je 1934. godine tragično stradao u Marseju u Francuskoj izgovarajući poslednje reči "Čuvajte mi Jugoslaviju...". 
Ukoliko ste u prilici posetite Oplenac na ove dane ili neki drugi dan u godini kada ste u mogućnosti i odajmo počast našem kralju čije je delo i uloga u istoriji nepravedno zapostavljena.
 
Kralj Aleksandar
 
 
 
 

Ko je dobro, a ko loše prošao u Jugoslaviji (Slobodna Evropa, 07.10.2012.)

Okupljanje ispred Kuće cvijeća u Beogradu na Dan mladosti 25. maja

najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o mitu o Jugoslaviji. Sagovornici su bili dva kulturologa: Milena Dragičević-Šešić, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, iIvo Žanić, profesor Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba.

CELA VEST NA: http://www.slobodnaevropa.org/content/most-ko-je-dobro-a-ko-lose-prosao-u-jugoslaviji/24731248.htmlApel da se Jugoslaveni priznaju kao manjina (Glas Istre, 06.10.2012.)

Skup Jugoslavena u Istri

"Želimo da jugoslavenska nacija kao manjina bude ravnopravna svim ostalim manjinama koje žive na ovim prostorima, da uđemo u Ustav, da imamo svoja prava kao što to imaju i ostale manjine", kazao je Zlatko Stojković, predsjednik udruženja Naša Jugoslavija u Hrvatskoj, uoči današnjeg okruglog stola koji se održao u Medulinu. Prije Medulina skupovi na istu temu održani su u Splitu, Sarajevu i Banjoj Luci, a svima je zajedničko da je s njih odaslana poruke o potrebi priznavanja jugoslavenske nacije.

CELA VEST NA: http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/apel-da-se-jugoslavene-prizna-kao-manjinu-361755

 

Uskoro će se znati broj Jugoslovena u Republici Srbiji (Beta, 1.10.2012.)

Prvi rezultati popisa stanovništva do kraja godine

- "Prvi rezultati biće publikovani do kraja godine, odnosno za oko mesec do mesec i po dana..." - izjavio je u ponedeljak direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović

CELA VEST NA: http://www.beta.rs/?tip=article&kategorija=vestiizzemlje&ida=2768701&id&ime


Evropa u džepu, Juga u srcu (Blic, 15. septembar 2012.)

O Jugoslovenima se ponovo piše, "Novosti" daju opširan tekst:

YU

Evropa u džepu, Juga u srcu

Posle dve decenije od raspada velike države, Jugoslovena najviše ima u našoj republici. U Srbiji i dalje prisutno „pozitivno osećanje“ prema državi Južnih Slovena

Ideja jugoslovenstva nije politička, već pre svega kulturna. Bazirana je na povezivanju naroda koji imaju kulturne i jezičke srodnosti. Nema veze sa titoizmom i nije suprotna ni srpstvu, ni hrvatstvu. U pitanju je ideja koja je opstala kroz decenije, jer ne umiru ideje, već države.

CEO TEKST NA: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:397133-Evropa-u-dzepu-Juga-u-srcu

ISTA VEST I NA: http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/254630/Evropa-u-dzepu-Juga-u-srcu 

ISTA VEST I NA: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=09&dd=15&nav_category=206&nav_id=643449 # Setimo se Ivana Krambergera (8.IX 2012.)

Ivan Kramberger

Poštovani Jugosloveni, setimo se Ivana Krambergera, dobročinitelja iz Slovenije, protivnika raspada Jugoslavije čija je smrt i do danas ostala nerazjašnjena

 

 

# Deca iz exYU: Samo da rata ne bude (B92, 22.08.2012.)

Učesnici mirovnog kampa, deca iz Sombora, Vukovara, Srebrenice, Tuzle i Gornjeg Vakufa pevali "Samo da rata ne bude" u Neumu i Dubrovniku. Video hit u regionu.

Kamp "Odmor od rata" u Neumu organiziuje "Savet za osnovna ljudska prava i demokratiju" iz Nemačke, a njemu učestvuju deca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

CELA VEST NA: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=22&nav_category=167&nav_id=636730 # Nema mesta za Bosance, Jevreje, Rome... u dejtonskoj BiH (Danas/Slobodna Evropa, 10/08/2012.)

Danas

"U Tuzli se na popisu iz 1991. godine 24 posto građana izjasnilo kao Jugosloveni. Nadam se da će idući popis stanovništva pokazati da postoji veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji ne žele da se etnički opredijele, mada se u obrascu za popis stanovništva pokušava te ljude onemogućiti da se izjasne onako kako se osjećaju, što je njihovo temeljno ljudsko pravo."

CEO TEKST NA: http://www.danas.rs/dodaci/vikend/nema_mesta_za_bosance_jevreje_rome_u_dejtonskoj_bih.26.html?news_id=245670 

 

# Nikola Tesla: "Živili svi Jugoslaveni" (Alo, 12.07.2012.)

Nikola Tesla

Nikola Tesla: "Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine. Živili svi Jugoslaveni".

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu (tada Vojna granica u sklopu Austrije, današnja Hrvatska). Bio je jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike. Autor je više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, i jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, i to za gustinu magnetnog fluksa. Umro je 7. januara 1943. godine u Americi, u 87. godini.

CEO TEKST NA: http://www.alo.rs/stari-alo/Srbin_sam_i_Hrvat_zivili_Jugoslaveni/51274 

 

Nemački mediji izveštavaju o novom talasu jugonostalgije (Blic, 19. 01. 2012.)

Zastave SFRJ

Talas nostalgije preplavio je Srbiju i ostale bivše jugoslovenske republike. Ponovo oživljeno osećanje bliskosti stvara novu atmosferu u odnosima između nekada zaraćenih suseda - “jugosferu”. Ovako počinje prilog inspirisan emisijom “Veliki brat”, koji je juče emitovan na nemačkom TV kanalu ZDF.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/302334/Nemacki-mediji-izvestavaju-o-novom-talasu-jugonostalgije


# Za Fox News je prostor bivše Jugoslavije - i dalje jedna država! Bugarska na mestu bivše SFRJ, a Srbija u Mađarskoj (5.01.2012)

Za Fox News je prostor bivše Jugoslavije - i dalje jedna država

Za Fox News je prostor bivše Jugoslavije - i dalje jedna država! Bugarska na mestu bivše SFRJ, a Srbija u Mađarskoj

U prilogu o američkim izborima, Foks njuz je objavio kartu Evrope na kojoj nema Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BiH i Crne Gore, a na njihovim mestima, u granicama Jugoslavije, smeštena je Bugarska, dok se Srbija nalazi na karti, ali zauzima granice Austrije i Mađarske.

CELA VEST NA: http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/299961/Bugarska-na-mestu-bivse-SFRJ-a-Srbija-u-Madjarskoj 

 

 

# Misterija Hladnog rata: Šta je istina o jugoslovenskom svemirskom programu (3.12.2011)

Šta je istina o jugoslovenskom svemirskom programu

Dokumentarac "Houston, we have a problem!" slovenačkog reditelja Žige Virca čiji je dio već objavljen, bavi se "jednom od najvećih tajni svemirske trke Hladnog rata - jugoslovenskim svemirskim programom".

Skoro milion ljudi je na YouTubeu pogledalo kratki dio dokumentarnog filma čija se premijera očekuje 2013. godine.

"Jugosloveni su ostvarili brzi napredak baziran na tajnim zapisima pionira u toj oblasti Hermana Potočnika, nakon Drugog svjetskog rata. Tehnička rješenja opisana u neobjavljenim Potočnikovim djelima bila su osnova tajnog svemirskog programa 1948, nakon Titovog konflikta sa Staljinom, piše uz najavu filma.

Pred kraj 1960, CIA navodno otkriva da SFRJ već ima operativnu tehnologiju za let u svemir. U martu 1961. SFRJ je cjelokupni program prodala Sjedinjenim Američkim državama. U maju 1961, američki predsjednik Kenedi objavljuje da SAD planiraju put na Mjesec.

CELA VEST NA: http://www.nezavisne.com/nauka-tehnologija/svemir/Misterija-Hladnog-rata-Sta-je-istina-o-jugoslovenskom-svemirskom-programu-169906.html 

 

U Australiji 33.000 ljudi se izjasnilo kao Jugosloveni

U Australiji 2001. godine je živelo oko 55.000 ljudi koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni. Pet godina kasnije, i dalje se oko 33.000 građana izjašnjavalo na isti način.

IZVOR / CELA VEST NA: http://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Australija/Vesti/150809/Srbi-prebrojte-se


Ko su (bili) Jugosloveni? (Peščanik, 2011)

Broj Jugoslovena

Kao popisna kategorija jugoslovenstvo nije nužno politički stav ili ideologija. Ono je pre kulturni obrazac koji je nadživeo bivšu državu, a prvenstveno (i to je sasvim legitimno) osećanje ili sentiment. Stvar je, dakle, krajnje jednostavna. Ako se osećate kao Jugosloveni i ako je to vaše lično opredeljenje, nemojte se pitati zašto, nemojte se prebrojavati, nemojte se pribojavati i nemojte kalkulisati – izjasnite se tako.

CEO TEKST NA: http://pescanik.net/2011/09/ko-su-bili-jugosloveni/


# Prosečna plata bila bi 736 evra (Press, 29.11.2011.)

SFRJ

Da se SFRJ nije raspala pre 20 godina, danas bismo živeli u konfederativnoj Jugoslaviji, koja bi odavno bila članica EU i NATO. Standard bi nam bio neuporedivo bolji, sa prosečnom platom od oko 740 evra (duplo više nego sada). Bili bismo daleko ispred Grčke, ali bez njenih dugova, a u pojedinim granama privrede u leđa bi nam gledale i razvijene zemlje poput, na primer, Austrije.

CEO TEKST NA: http://www.pressonline.rs/arhiva/read/189603/Prosecna-plata-bila-bi-736-evra 

 

Miss ex-Jugoslavije (Novosti, 06. novembar 2011.)

Miss ex-Yu

U Parizu izabrana mis bivše Jugoslavije, lentu ponela Jovana Dačković, Srpkinja iz Brusa. Žiri joj je, među šesnaest takmičarki, jednoglasno dodelio titulu mis

CELA VEST NA: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.301.html:352308-Pariz-Jovana-najlepsa-eks-Jugoslovenka


# Jugosloveni između asimilacije i otpora (Peščanik, 09/09/2011.)

Peščanik

Nekadašnjih milion dve stotine hiljada nacionalno deklarisanih Jugoslovena u Jugoslaviji istopilo se na osamdeset hiljada na poslednjem popisu stanovništva u Srbiji, i na manje od stotinu na popisu u Hrvatskoj. Zbog čega su se pojavile ovako drastične razlike?

Jedan od razloga je način postavljanja pitanja. Na poslednjem popisu stanovništva u Srbiji pitanje o nacionalnosti bilo je otvorenog, a u Hrvatskoj zatvorenog tipa. Ova druga vrsta pitanja prema svim iskustvima sociologije bitno sužava mogućnost dobijanja slike stvarnog stanja i po mnogo čemu u rezultatima prikupljanja podataka odslikava namere izvođača samog (popisnog) anketiranja.

Kada je 2009. obavljan Probni popis stanovništva u Srbiji, primenjen je zatvoreni oblik pitanja pri izjašnjavanju o nacionalnosti i maternjem jeziku. Razumljivo je da je u takvoj situaciji (bilo) teško reći „Ne, ja sam Jugosloven“, ili „Moj maternji jezik nije srpski, nego srpskohrvatski“ a još teže „Moj jezik je hrvatskosrpski“. Time su se najneposrednije kršila prava jugoslovenske nacionalne manjine i doveo se u pitanje njen opstanak.

CEO TEKST NA: http://pescanik.net/2011/09/jugosloveni-izmedu-asimilacije-i-otpora/ 

 

 

Brojke

 • 23.303 Jugoslovena u Republici Srbiji (po popisu iz 2011. godine)

  Na dan 13. III 2015.:
 • 539 članova broji udruženje "Jugoslovenski klub"
 • oko 130 dodatnih nečlanova/simpatizera iz Srbije
  i 80 iz sveta najavilo davanje potpisa za osnivanje ostalih jugoslovenskih organizacija
   
 • 1797 facebook lajkova naše fb stranice
 • 755 facebook prijatelja + 143 facebook pratilaca našeg fb profila
 • 798 twitter pratilaca
 • 35.184  * jedinstvenih posetilaca na naš sajt od aktiviranja sajta
 • 2086* / 1795 ** jedinstvenih posetilaca na naš sajt prošlog meseca (*po jednoj / **po drugoj statistici)

Facebook


My Great Web page