Hrvatska

Bosna i Hercegovina

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Vesti › Vesti

Odabrane vesti na temu Jugoslavije

Twitter

... još vesti o Jugoslaviji

... još vesti o Jugoslovenima

...još vesti XIX

...još vesti XXV

# Svi avioni iz Republike Srbije i dalje imaju (registarsku) oznaku nasleđenu od SFRJ "YU-" (VIII 2013.)

Da li ste znali? O tome se malo priča, jer je to verovatno malo ko primetio ali svi avioni iz Republike Srbije i dalje imaju (registarsku) oznaku nasleđenu od SFRJ "YU". Reč je o tzv. "ICAO aircraft regis. prefix". Tako će skoro sigurno ostati i nadalje (jer je promena veoma skupa, a i mala je mogućnost da se dobije novi kOd po želji tj sličan nazivu države). Kodovi za ostale ex-yu države su: Hrvatska: 9A, Slovenija: S5, Bosna i Hercegovina: T9, Crna Gora: 4O, Makedonija: Z3
/ ICAO aircraft registration code prefixs are codes designating aircraft registrations around the world. These codes are assigned by The International Civil Aviation Organization (ICAO).

YU-

Više o ovome možete saznati na linku: http://countrycodes.co/country-codes/icao-aircraft-regis-prefix/
Tekst na istu temu: http://countrycodes.co/country-codes/serbia/# Zemni ostaci kraljice Marije stigli u otadžbinu! (29. IV 2013.)

Grb Jugoslavije, doduše Kraljevine Jugoslavije - gde su hrvatski, srpski i slovenački grb zajedno (šahovnica, 4S i polumesec sa zvezdama) i danas je aktuelan - mogao se videti na ceremoniji povodom povratka zemnih ostataka Jugoslovenske Kraljice Marije u Beograd, Srbiju i Jugoslaviju.

Zemni ostaci kraljice Marije stigli u otadžbinu!

CELA VEST NA: http://www.telegraf.rs/vesti/674926-posle-52-godine-ponovo-u-srbiji-zemni-ostaci-kraljice-marije-stigli-u-otadzbinu-foto# Jugosloveni ponovo počinju da pomažu jedni druge! - I Hrvati u akciji "Srce za decu", šalju paketiće Đusićima iz Kukljina kod Kruševca (13


Đusići iz Kukljina

Tuga devetogodišnje Jovane, njenog brata i sestre koji odrastaju u siromaštvu uz zadirkivanje drugara zbog toga što nemaju lepe stvari, dotakla je građane Hrvatske pa su mnogi istog trenutka kada su na hrvatskom portalu saznali za njihovu tužnu priču, pohrlili da pomognu ovoj porodici iz Kruševca.

CELA VEST NA: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/367569/I-Hrvati-u-akciji-Srce-za-decu-salju-paketice-Djusicima-iz-Kukljina # Srednjoškolac u Americi suspendovan zbog slike na desktopu na kojoj je kalašnjijkov i zastava SFRJ (II 2013.)
Srednjoškolac u Americi suspendovan jer je kao desktop pozadinu na računaru držao sliku oružja (kalašnjikova) iza kojeg je - zastava SFR Jugoslavije! Objavili američki i svetski mediji...

CELA VEST NA: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2273230/High-school-student-suspended-saving-picture-gun-desktop-background.html#axzz2JuoFVhbB# U Sloveniji izgorela škola, ostala čitava samo školska karta Jugoslavije (7. I 2013.)
Kočevje – Na zgarištu srednje škole u Kočevju, i posle nedelju dana još se oseća miris paljevine. 
Posle požara, koji je progutao školu u gluvo doba noći, između dva i pet časova ujutru, radnici raščišćavaju zgarište od spaljene plastike, stakla, električnih kablova i druge opreme. 
I među svim tim stvarima koje je vatrena stihija progutala neoštećen je ostao jedan jedini predmet - školska karta SFRJ!

 

# Almir i Dušica iz Srebrenice: Uz slogu sve uspijeva (14. XII 2012.)


Almir i Dušica iz Srebrenice

Almir Salihović iz Srebrenice upoznao je prije tri godine Dušicu, izbjeglicu iz Hrvatske. Rodila se ljubav na prvi pogled koja je kasnije krunisana i brakom. Almir i Dušica sada imaju i sina.

CELA VEST NA: http://www.slobodnaevropa.org/content/prica-almira-i-dusice-iz-srebrenice-slogom-sve-uspijeva/24901055.html# Stanje i perspektiva pomirenja na prostoru nekadašnje SFRJ - Rezultati ankete .:. tvoj stav .:. (12.12.2012)

Stanje i perspektiva pomirenja na prostoru nekadašnje SFRJ

Na sajtu tvojstav.com pronašli smo ankete koje se odnose na našu domovinu i na stav anketiranih o njoj. Pogledajte šta anketirani misle o pomirenju na prostoru SFRJ:

CELA VEST NA: http://www.tvojstav.com/results/CvVr6zI1icLV6ep8WljT 

 

# ČAK 39% ISPITANIKA ŽELI OBNOVU JUGOSLOVENSKE FEDERACIJE! - Rezultati ankete .:. tvoj stav .:. (12.12.2012)

Stanje i perspektiva pomirenja na prostoru nekadašnje SFRJ

ČAK 39% ISPITANIKA ŽELI OBNOVU JUGOSLOVENSKE FEDERACIJE! 32% bi glasalo za to, 20% neodlučno... Na sajtu tvojstav.com pronašli smo ankete koje se odnose na našu domovinu i na stav anketiranih o njoj. Pogledajte šta anketirani misle o Jugoslaviji i ponovnom povezivanju naših naroda:

CELA VEST NA: http://www.tvojstav.com/results/dMaf5fZx1hhhY8EMWdtN 

 

# Stanovnici sa prostora bivše Jugoslavije imaju slično poreklo i sličan genetski sastav (6. XI 2012.)

Genetska istraživanja o poreklu naroda Evrope govore da u Evropi i na Balkanu nema "čistih rasa" i da su skoro svi narodi mešovitog porekla. Današnji narodi nastali su kao mešavina ranije postojećih starih naroda i plemena. Rezultati istraživanja dnk stanovnika Balkana pokazuju da stanovnici sa prostora bivše Jugoslavije imaju manje-više slično poreklo i sličan genetski sastav.

Analiza tkzv "haplogrupa" ljudskog dnk pokazuje od kojih prastarih naroda (i u kom procentu) sadašnji narodi potiču. Evo rezultata za stanovnike ex-jugoslovenskih država:

Izvor: www.igenea.com

 

DNK

DNK

DNK

DNK

 

 

Na današnji dan 1918. godine stvorena je Država Slovenaca, Hrvata i Srba (skraćeno "Država S.H.S.") (29. oktobar 2012.)

Država S.H.S.

Na današnji dan 1918. godine stvorena je Država Slovenaca, Hrvata i Srba (skraćeno "Država S.H.S."), preteča Jugoslavije. Država SHS je nastala raspadom Austro-Ugarske i činile su je teritorije današnje Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegov

ine i Vojvodine. Ova država je postojala kratko - svega nešto više od mesec dana i trajala je do ujedinjenja sa Kraljevinom Srbijom i Kraljevinom Crnom Gorom u jedinstvenu državu - Krljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Za vreme kratkotrajnog postojanja suočila se sa mnogobrojnim problemima na unutrašnjim i spoljnim granicama i sa socijalnim nemirima. Narodno vijeće u glavnom gradu - Zagrebu je vrlo brzo shvatilo da jedinu alternativu komadanju zemlje i anarhiji predstavlja njeno što brže ujedinjenje sa Srbijom što se i odigralo 1. decembra 1918. godine
 
 


Podsećanje - Na današnji dan Jugoslavija je postala prvak sveta u fudbalu ( B92, 25. oktobar 2012.)

Reprezentacija Jugoslavije

Na današnji dan pre 25 godina omladinska fudbalska reprezentacija Jugoslavije postala je prvak sveta u Čileu.

Legendarna generacija jugoslovenskih fudbalera u finalu je savladala Zapadnu Nemačku sa 5:4 posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Selektor Mirko Jozić u Čile je poveo sledećih 18 igrača: Leković, Brnović, Jarni, Pavličić, Janković, Štimac, Mijucić, Boban, Prosinečki, Pavlović, Mijatović, Piplica, Šuker, Petrić, Škorić, Antonić, Đurković, Zirojević.

CELA VEST NA: http://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?yyyy=2012&mm=10&dd=25&nav_id=654782

 

# Pogledajte unutrašnjost tajnog Titova bunkera na Zlataru (Večernji, 26.10.2012.)

Bunker

Titov bunker punih pedeset godina skrivala je priroda i tri obične kuće koje ničim nisu sugerirale da se ispod njihove površine nalazi treći najvažniji vojni objekt u SFRJ.

Planina Zlatar dugi niz godina čuvala je najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ). Na ovoj planini je u blizini Konjica, piše Klix.ba, prije 33 godine izgrađeno atomsko sklonište koje je bilo glavno komandno mjesto bivše Jugoslavenske narodne armije. Za objekt nazvan D-O ARK znala su samo četiri službena zapovjednika te radnici koji su pažljivo birani i koji su morali potpisati Ugovor u šutnji.

Gradnja tzv. Titova bunkera stajala je 4,6 milijardi dolara i trajala je punih 26 godina (1953. – 1979.).

CELA VEST NA: http://www.vecernji.hr/vijesti/foto-pogledajte-unutrasnjost-tajnog-titova-bunkera-zlataru-clanak-468429 

 

Potpisi za REKOM (Danas, 23. oktobar 2012.)

U zemljama bivše Jugoslavije do sada je prikupljeno 543.000 potpisa podrške građana osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. godine na prostoru bivše SFRJ (REKOM), a Koalicija za REKOM nastaviće i dalje sa prikupljanjem potpisa. - Sutra će u knez Mihajlovoj ulici, kod Ruskog cara u periodu od 11 do 18 časova biti nastavljena akcija prikupljanja potpisa pod sloganom „REKOM za budućnost mladih“.

VIŠE O OVOJ VESTI NA: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/potpisi_za_rekom.55.html?news_id=249747

 

Prvi mešoviti brak u Srebrenici (RTS, 23. oktobar 2012.)

Prvi mešoviti brak u Srebrenici

Kad se u maju sledeće godine Amir Salihović i Dušica Rendulić budu venčali biće to prvi mešoviti brak od rata u Srebrenici. Pre rata taj procenat bio čak 33 odsto, pišu bosanski mediji.

Salihović je buduću suprugu, koja je iz Gospića u Hrvatskoj, upoznao u maju 2010. godine na pijaci u Tuzli, u vreme dok je bila u poseti baki u jednom selu blizu tog grada.

"Sećam se da sam namerno ispustila flašu mleka ispred njega, samo da bi me primetio", priznala je Dušica Rendulić o dodala: "I primetio me je. Ništa mi nije rekao, samo se nasmejao."

CELA VEST NA: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/1167462/Prvi+me%C5%A1oviti+brak+u+Srebrenici+.html

O OVOJ TEMI I NA: http://www.index.hr/black/clanak/ljubavna-prica-iz-srebrenice-dirnula-svijet/641718.aspx"Veliki školski čas" sećanje na streljane đake i profesore u Kragujevcu (Pressonline, 21.10.2012.)

Spomenik u Šumaricama

Danas se obeležava Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, a kod spomenika "V 3" podignutom na mestu na kojem su 21. oktobra 1941. godine nacistički okupatori streljali đake i profesore u Kragujevcu, održana je tradicionalna antiratna manifestacija "Veliki školski čas".

CELA VEST NA: http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/veliki-skolski-cas-secanje-na-streljane-dake-i-profesore-u-kragujevcu/60082.phtml


Kako igraju reprezentacije iz bivše SFRJ (Pressonline, 21.10.2012.)

Fudbal u ex-yu

Komšije žure ka SP, dok Srbija tone.

Gledajući učinak država iz bivše SFRJ u dosadašnjem delu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, reprezentacija Srbije nalazi se na samom dnu, a lošije rezultate od „orlova" ostvarila je jedino selekcija Slovenije.

CELA VEST NA: http://www.pressonline.rs/sport/fudbal/komsije-zure-ka-sp-dok--srbija-tone


Grb Jugoslavije kao tetovaža (2009.)

SFRJ Tattoo

Neno je rođen 1990. godine. 18 godina kasnije ovaj nemački student je na svojoj desnoj nadlaktici istetovirao grb SFR Jugoslavije.
Na pitanje da li je Jugo-nostalgičan on kaže "Ovo nije nostalgija, to je ideologija, ideja socijalizma živi i dalje...". Jugoslavenska ideja ga intrigira. "To je samo dobra ideja socijalizma, koja živi i ima smisao." Neno ostaje Jugosloven uz rečenicu "Ako nisi nacionalist, zapravo nemaš drugog izbora."
Njegovog dedu koji se borio kao partizan u II sv. ratu i bio deportovan u Mauthauzen on nikad nije sreo. "Jedna stvar koja se radi u Mauhauzen memorijalnom centru je odvratna" - kaže on sa žaljenjem - "Ljudi koji su ubijeni u logoru sada treba da budu podeljeni po nacionalnostima, među bivšim jugoslovenskim republikama. Vi želite podeliti mrtve, ali to je apsurdno, oni su umrli za Jugoslaviju". ( ceo tekst na nemačkom na linku: http://dastandard.at/1308679467732/Jugoslawien-am-Oberarm-Ich-bin-nicht-jugo-nostalgisch  )Počinje probni popis stanovništva u BiH (17. oktobar 2012.)

Popis stanovništva u BiH

U Bosni i Hercegovini u ponedeljak je, 21 godinu od poslednje zvanične registracije stanovništva, počeo probni popis koji će u narednih 13 dana biti sproveden u 15 opština u Srpskoj i 19 opština u Federaciji. Probnim popisom biće obuhvaćeno 6.000 domaćinstava ili 20.000 građana i ovo je generalna proba za zvanični popis naredne godine.

CELA VEST NA: http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:401390-Probni-popis-u-BiH

SLIČNA VEST I NA: http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Poceo-probni-popis-stanovnistva/lat/96815.html

VEST NA ISTU TEMU I NA: http://www.mondo.rs/s263098/Info/ex-YU/Pocinje_probni_popis_stanovnistva__u_BiH.html


Film o Budi Koprivici - Srbinu koji je štitio Hrvate i Bošnjake (13. oktobar 2012.)

Budo Koprivica

U Mostaru je promovisan film Čovek čista obraza autorke Svetlane Broz poznate aktivistkinje za ljudska prava na prostorima bivše Jugoslavije. Dokumentarac govori o Mostarcu Budimiru Budi Koprivici Srbinu koji je 1992 godine štitio svoje sugrađane Hrvate i Bošnjake

CELA VEST NA: http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/260864/Film-o-Budi-Koprivici--Srbinu-koji-je-stitio-Hrvate-i-Bosnjake

ISTA VEST I NA: http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/347325/Film-o-Srbinu-koji-je-u-ratu-spasavao-Hrvate-i-Bosnjake

 

Jesmo li se za ovo borili? (Radio 021, 12. 10. 2012.)

Kupek

U osnovi KUPEK-a (ime preuzeto iz nekad kultne i zabranjene emisije sa Radio Rijeke) stoji ovako: "Jugoslavija je mrtva, barem onakva kakvu smo poznavali. Ostao je prostor nesrećne konstrukcije i još nesrećnije istorije. Zovu ga Zapadni Balkan, ili region, a na tom prostoru čak i u najcrnje dane odvijao se paralelni život isprepleten zajedničkim jezikom i zajedničkim kulturnim obrascima. KUPEK je emisija koja promoviše umetnike kojima su male i smešne novonastale državice, ali pre svega KUPEK je emisija za sve nas koji vide ili koji žele da vide dalje od sopstvene ulice".

CEO TEKST NA: http://www.021.rs/Komentar/Dejan-Kozul/Jesmo-li-se-za-ovo-borili.htmlBrojke

 • 23.303 Jugoslovena u Republici Srbiji (po popisu iz 2011. godine)

  Na dan 13. III 2015.:
 • 539 članova broji udruženje "Jugoslovenski klub"
 • oko 130 dodatnih nečlanova/simpatizera iz Srbije
  i 80 iz sveta najavilo davanje potpisa za osnivanje ostalih jugoslovenskih organizacija
   
 • 1797 facebook lajkova naše fb stranice
 • 755 facebook prijatelja + 143 facebook pratilaca našeg fb profila
 • 798 twitter pratilaca
 • 35.184  * jedinstvenih posetilaca na naš sajt od aktiviranja sajta
 • 2086* / 1795 ** jedinstvenih posetilaca na naš sajt prošlog meseca (*po jednoj / **po drugoj statistici)

Facebook


My Great Web page