Hrvatska

Bosna i Hercegovina

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Poznati o Jugoslaviji › Poznati o Jugoslaviji

Twitter

# Hadžibegić: I danas patim za Jugoslavijom (7. VII 2013.)

Bio sam ponosni kapiten Jugoslavije. Bio i ostao - čvrstim glasom zbori Hadžibegić. Nekadašnji fudbalski reprezentativac i kapiten Jugoslavije Faruk Hadžibegić, kaže da pati za bivšom državom, ali da ne sanja meč sa Argentinom i penal posle kog je reprezentacija eliminisana u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 1990. godine u Italiji.

Faruk Hadžibegić

CELA VEST NA: http://www.kurir-info.rs/hadzibegic-i-danas-patim-za-jugoslavijom-clanak-880455Aleksan Đilas: Da, smatram se i dalje Jugoslovenom (29. VI 2013.)


Aleksa Đilas

Aleksa Đilas, sociolog, sin najpoznatijeg disidenta Milovana Đilasa i Jugosloven
"Najznačajnije su veze Beograda i Zagreba. Kada se one razviju, ojačaju, povući će za sobom čitav prostor. Iako Jugoslavija jeste prošlost, jugoslovenstvo nije. Ko zna šta nosi budućnost? Izmirenje je velika reč, možda ga treba ostaviti za kraj? Više volim da govorim o obnavljanju starih i uspostavljanja novih veza. Ti procesi su realnost: od brojnih pevača i glumaca koji su popularni van svoje nacije, do najave o zajedničkom radu hrvatskih i srpskih lekara na transplantacijama, do trgovinskih veza koje se lako uspostavljaju ako ih ne ometaju interesne grupe i zaslepljeni šovinisti, do saradnje policije u borbi protiv kriminala. Najznačajnije su veze Beograda i Zagreba."
CEO TEKST NA: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:441509-Aleksa-Djilas-Samo-jaka-Srbija-u-Evropi

Aleksa Đilas, sociolog, sin najpoznatijeg disidenta Milovana Đilasa: Da, smatram se i dalje Jugoslovenom. Današnji napadi na jugoslovenstvo uglavnom su rezultat nerazumevanja. Našim ljudima se čini da je to, s jedne strane, utopijska ideja, a s druge – da bi borba za nju štetila Srbima. Moje jugoslovenstvo je zasnovano na uviđanju da smo mi Južni Sloveni jedni drugima potrebni i da među nama postoje velike sličnosti koje pružaju mogućnosti za blisku saradnju.
CEO TEST NA: http://www.nspm.rs/prenosimo/mozemo-bez-velikih-sila.html?alphabet=l Branka Katić: Rasla sam kao Jugoslavenka (9. III 2013.)


Branka Katić

Da li si jugonostalgična?
Branka Katić: Jesam, rasla sam kao Jugoslavenka. Kad je rat krenuo, kad su krenuli da nas pritišću da se izjasnimo tko smo, govorila sam da sam Navaho Indijanka. Užasno me je bolio cijeli raspad Jugoslavije.
CEO TEKST NA: http://poskok.info/wp/?p=39974Hrvatski književnik Igor Mandić: 'Bolje nova Jugoslavija nego podstanarstvo u EU' (11. XII 2012)


Hrvatski književnik Igor Mandić

'Mi ulazimo u EU kao podstanari, moramo podnijeti sudbinu da ćemo biti tretirani kao rezervna postaja za konobare i prostitutke i ne vjerujem da ćemo tu nešto posebno profitirati', rekao je književnik Igor Mandić u intervjuu za Novi list, tvrdeći da je za Hrvatsku najbolje rješenje ponovno ujedinjenje južnoslavenskih naroda, no ne na stari način

CEO TEKST NA: http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/169105/Bolje-nova-Jugoslavija-nego-podstanarstvo-u-EU.html#.UMzwr-yoGyh 

 

 

Boris Vukobrat: Sve je propalo cepanjem SFRJ (Blic, 28. 09. 2012.)

Boris Vukobrat

Najvažnija stvar u regionu su odnosi Srbije i Hrvatske i sasvim je sigurno da zbog imperativa koji nam nalaže EU moramo sarađivati.

Apsurd je to da ste želeli da imate nacionalni suverenitet a postali ste kolonija svetskog kapitala. Hrvatska ima priliv deviza od turizma. Međutim, hotelski kompleksi su u rukama stranog kapitala i profit ne ide hrvatskim građanima. Roba koja se troši za turizam stiže sa svih strana sveta. Hrvatska plaća dve milijarde dolara uvoz poljoprivrednih proizvoda, a ima oko milion hektara neobrađenog zemljišta. Energetski sistem i u Srbiji i u Hrvatskoj se nalazi u većinskom vlasništvu stranih firmi. Dakle, vi ste dve osnovne aktivnosti finansijsku i energetsku prepustili drugima.

CEO TEKST NA: http://www.blic.rs/Vesti/Politika/344807/Boris-Vukobrat-Sve-je-propalo-cepanjem-SFRJ


Aleksandar Josipović: Za sebe kažem da sam Jugosloven, ili jugoslovenskog porekla (15. VIII 2011.)


Aleksandar Josipović

"Za sebe kažem da sam Jugosloven, ili jugoslovenskog porekla. Krećem od toga da potičem iz mešovitog braka, i jako sam ponosan na svoje poreklo. Imao sam jugoslovenski pasoš i tako sam upisan u francuski sistem – Jugosloven".
Aleksandar Josipović je tridesetogodišnji mladić koji je širom sveta osvojio srca mnogih ljubitelja plesa. On je kosmopolita i entuzijasta koji je svojim razdraganim duhom uspeo da se vine na nebo najsjajnijih svetskih umetnika.
CEO TEKST NA: http://wannabemagazine.com/wannabe-intervju-aleksandar-josipovic/Kokan Mladenović: Nisam jugonostalgičar, ja sam Jugosloven (12. II 2011.)


Kokan Mladenović

Kad govorimo o emocijama, Vi ste jugonostalgičar? - Nisam, ja sam Jugosloven. Za mene Jugoslavija postoji. Gajim ozbiljan prezir prema onima koji se odriču zemlje u kojoj su se rodili, rodnog grada ili svoje porodice. Devedesetih godina postalo je moderno stideti se Jugoslavije. Jugoslavija je bila tvorevina kojoj se težilo gotovo dvesta godina. Predstavljala je vrhunac objedinjavanja južnoslovenskih naroda.
CEO TEKST NA: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:318995-Kokan-Mladenovic-Fajront-u-balkanskoj-krcmiRobert Pešut - Magnifico - Mi Jugoslovani smo najbolj neverjetna in po svoje napredna nacija (4. I 2008.)


Robert Pešut, Magnifico

"Mi Jugoslovani smo najbolj neverjetna in po svoje napredna nacija. Čeprav so nam izbrisali državo, še naprej živimo, delamo in ustvarjamo. V bistvu obstajamo na neki višji duhovni stopnji. Z našim življenjem in delom dokazujemo, da ne potrebujemo ne države ne davkov ne politikov ne liderjev. Jaz sem živel v Jugoslaviji in moja narodnost je umrla tam okoli leta 1990. Vsi smo bili Jugoslovani in tega ne moreš ne zanikati ne izbrisati. Jaz še vedno obstajam, še vedno živim. In to je to. Kaj ima jugonostalgija s tem? "- Magnifico
CEO TEKST NA: http://www.mladina.si/98242/kul--intervju-max_modic/?utm_source=tednik%2F200752%2Fclanek%2Fkul--intervju-max_modic%2F&utm_medium=web&utm_campaign=oldLink
Fejsbuk stranica Magnifico: https://www.facebook.com/pages/MAGNIFICO/13092354619
Web sajt Magnifico: www.magnifico.siFacebook


My Great Web page