Hrvatska

Bosna i Hercegovina

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Kultura i umetnici spajaju ex-yu › Kultura i umetnost spaja ex-yu

Odabrane vesti na temu Jugoslavije

Twitter

... još vesti o Jugoslaviji

... još vesti o Jugoslovenima

Saradnja balkanskih filmskih arhiva bi sačuvala hrvatske filmove od propadanja (Bifonline.rs, 1. oktobar 2012.)

Kinoteka

Jugoslovenska kinoteka ima ogromnu arhivu od oko 100.000 filmova, za čiju digitalizaciju je dobila dva miliona evra, koji će joj pomoći da bar deo građe sačuva od zuba vremena. S obzirom na to koliko su ugroženi filmovi u njoj, hrvatska Kinoteka traži 7.352.000 kuna (skoro milion evra) za prvu fazu digitalizacije kako bi se filmski zapisi sačuvali od propadanja, ali pošto novca nema rešenje bi mogla biti saradnja balkanskih arhiva i sponzorstva.

CELA VEST NA: http://www.bifonline.rs/tekstovi.item.888/saradnja-balkanskih-filmskih-arhiva-bi-sacuvala-hrvatske-filmove-od-propadanja.html

 

# Turske sapunice ujedinjuju region (Slobodna Evropa, 30.09.2012.)

Sujeman Veličanstveni

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li postoji regionalno javno mnjenje. Sagovornici su bili beogradski književnik Vladimir Arsenijević i zagrebački filozof i publicista Srećko Horvat.

Bilo je reči o tome da li na prostoru bivše Jugoslavije postoji neka vrsta regionalne intelektualne zajednice, ko su najveći zagađivači regionalnog komunikacionog prostora, govorilo se i o dvostrukoj ulozi interneta...

U situaciji, kada su mnoge granice i prepreke srušene i kada dolazi do različitih prožimanja na regionalnom nivou, nemoguće je izbeći formiranje regionalnog javnog mnjenja.

http://www.slobodnaevropa.org/content/most-turske-sapunice-ujedinjuju-region/24723940.html 

 

# Šesti EX - YU Konkurs za grafiku (14.09.2012.)

arte

Šesti EX - YU Konkurs za grafiku - otvoren je za sve likovne stvaraoce iz Republike Srbije, Republike Makedonije, Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Republike Crne Gore, Republike Srpske i Republike Bosne i Hercegovine.

CELA VEST NA: http://www.arte.rs/sr/konkursi/sesti_ex_yu_konkurs_za_grafiku-7678 

 

# Ex-Yu režiseri u trci za Gran pri "Živojin Žika Pavlović" u Leskovcu (PopBoks, 13.09.2012. )

Festival filmske režijež

Peti Leskovački internacionalni festival filmske režije, koji će biti održan od 21. do 25. septembra, zvanično je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj Kinoteci u Beogradu.

Selektor festivala Milan Špiček i umetnički direktor Darko Bajić odabrali su 15 filmova, snimljenih u poslednje dve godine, na teritoriji bivše Jugoslavije, uz podsećanje da je na LIFFE-u do sada prikazano preko 120 ostvarenja.

CELA VEST NA: http://www.popboks.com/vest.php?ID=17836 

 

Facebook


My Great Web page