Hrvatska

Bosna i Hercegovina

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Vesti › Vesti

Odabrane vesti na temu Jugoslavije

Twitter

... još vesti o Jugoslaviji

... još vesti o Jugoslovenima

...još vesti XIX

...još vesti XXV

Povodom 29. novembra u centru Skoplja postavljen spomenik Josipu Brozu Titu (29. XI 2013.)

Povodom 29. novembra u centru Skoplja postavljen spomenik Josipu Brozu Titu

U centru Skoplja Dan Republike je obeležen postavljanjem spomenika Josipu Brozu Titu
CELA VEST NA: http://www.bh-news.com/ba/vijest/33919/misteriozni_spomenik_josipu_brozu_titu_u_centru_skoplja.html
VEST NA ISTU TEMU I NA: http://www.blic.rs/Vesti/Svet/425053/Titov-kip-visok-sest-metara-postavljen-ispred-skole-u-Skoplju
VEST NA ISTU TEMU I NA: http://www.sandzacke.rs/vijesti/region/u-centru-skoplja-postavljen-spomenik-titu/Na komemoraciji na Kadinjači i jugoslovenska zastava (29. XI 2013.)

Povodom 29. novembra u centru Skoplja postavljen spomenik Josipu Brozu Titu

Užice/Kadinjača - Na Kadinjači je obeležena 72. godišnjica bitke u kojoj je 29. novembra 1941. godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republikuMladi skojevci žele da vrate Ulicu 29. novembra u Beogradu (29. XI 2013.)


Mladi skojevci žele da vrate Ulicu 29. novembra u Beogradu

Predstavnici SKOJ-a predaće danas u 12 sati peticiju sa 4.000 potpisa Gradskoj upravi Beograda da se Bulevaru despota Stefana vrati stari naziv - Ulica 29. novembra. Članovi SKOJ-a žele da na taj način obeleže nekadašnji praznik Dan Republike.
CELA VEST NA: http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/mladi-skojevci-zele-da-vrate-ulicu-29-novembra/115753.phtmlDva jubileja Jugoslavije (29. XI 2013.)

Dva jubileja Jugoslavije

Ovih dana Jugosloveni obeležavaju dva praznika - skoro u isti dan nastale su obe Jugoslavije
CEO TEKST NA: http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1155300Dani AVNOJ-a u Jajcu 2013 (29. XI 2013.)


AVNOJ, Jajce

Manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu 2013 bit će održana od 28. novembra do 1. decembra. Programom obilježavanja ove manifestacije planirano je da danas u 09:30 sati u motelu Plaža bude upriličeno otvaranje naučnog skupa o temi "Drugo zasjedanje AVNOJ-a i državnost zemalja nasljednica SFRJ 1943-2013.".
CELA VEST NA: http://www.slobodnaevropa.org/archive/news/20131128/500/500.html?id=25182868NVO "Generalni konzulat SFRJ" na proslavi Dana Republike u Jajcu (29. XI 2013.)


Povodom 29. novembra u nekadašnjoj Jugoslaviji proslavljanog kao Dan Republike i 70. godišnjice Drugog zasijedanja AVNOJ-a u Jajcu gdje su udareni temelji druge Jugoslavije, čelnik NVO "Generalni konzulat SFRJ" iz Tivta, Marko Perković, upriličio je "Molitveni doručak" za novinare. http://www.vijesti.me/vijesti/nvo-generalni-konzulat-sfrj-proslavi-dan-republike-jajcu-clanak-163002
CELA VEST NA: http://www.vijesti.me/vijesti/nvo-generalni-konzulat-sfrj-proslavi-dan-republike-jajcu-clanak-163002Flandrijska deca iz belgijske škole "Jugoslavija" slave Dan Republike (28. XI 2013.)


Flandrijska deca iz belgijske škole "Jugoslavija" slave Dan Republike

U nekadašnjem jugoslovenskom paviljonu sa Svetske izložbe 1958. u Briselu, koji je ubrzo preseljen u Vevelgem, u zapadnoj Flandriji, i pretvoren u srednju školu flamanske jezičke zajednice, sutra će biti obeležen 29. novembar, praznik države koje više nema i 70. godišnjica AVNOJ-a, kojim su udareni njeni temelji.
CELA VEST NA: http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/363610/Flandrijska-deca-iz-skole-Jugoslavija-sutra-slave
VEST NA ISTU TEMU I NA: http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Srednjoskolci-u-Belgiji-obelezavaju-29-novembar.lt.htmlAmerikanci nisu čuli za ex-Yu države... (27.XI 2013.)


Zanimljivosti: Pogledajte rezultate jednog istraživanja u Americi koje pokazuje koliko dobro Amerikanci poznaju geografiju Evrope i da li su čuli za zemlje nastale na prostoru bivše Jugoslavije. Zanimljivo je da skoro nijedan učesnik nije znao tačno da upiše gde se koja zemlja bivšeg Sovjetskog Saveza i eks-Ju nalazi
CELA VEST NA: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/511/Zanimljivosti/1455709/Kad+se+Ameri+dohvate+karte+Evrope....html

Amerikanci nisu čuli za ex-Yu države...

Amerikanci nisu čuli za ex-Yu države...

Amerikanci nisu čuli za ex-Yu države...

Amerikanci nisu čuli za ex-Yu države...
Zastava SFRJ još živi, u supermarketima u SAD-u (1. XI 2013.)


Zastava SFRJ još živi, u supermarketima u SAD-u

U delu svojih prodavnica koji se odnosi na proizvode internacionalne kuhinje, između zastava država koje i danas postoje, "Giant" je postavio i zastavu nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Zastava Jugoslavije nalazi se među zastavama Nemačke, Italije, Kine, Švedske, Južne Koreje, Kanade i drugih, ali nije jasno zašto je ona tu postavljena, pošto nema proizvoda sa prostora bivše SFRJ koji se prodaju u ovom velikom lancu supermarketa.
"Džajant", koji je osnovan 1936. godine, na prostoru Vašingtona, Merilenda, Virdžinije i Delavera ima više od 170 velikih marketa i trenutno je dvanaesti trgovinski lanac u SAD.
CELA VEST NA: http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2013&mm=11&dd=01&nav_id=772471
VEST NA ISTU TEMU: http://www.mondo.rs/a629274/Info/Svet/Zastava-SFRJ-jos-zivi-ali-u-SAD.htmlEvropska unija traži novu Jugoslaviju? (27. X 2013.)


Evropska unija traži novu Jugoslaviju

U Crnoj Gori se vodi rasprava o ideji koju je izneo ministar Igor Lukšić o formiranju balkanskog G6 saveza. Pojedini političari smatraju da se iza tog predloga krije Brisel, ali ga svi podržavaju.
CELA VEST NA: http://www.telegraf.rs/vesti/864203-evropska-unija-trazi-novu-jugoslavijuSahranjena Jovanka Broz (26. X 2013.)


Sahrana Jovanke Broz

Beograd - Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ, sahranjena je u Kući cveća u Beogradu, uz državne i vojne počasti.

Sahrani je prisustvovalo i više delegacija antifašističkih i boračkih organizacija iz okruženja, kao što su delegacije Jugoslovenskog centra "Tito" iz Beograda, društava "J. B. Tito" iz Banjaluke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, KP Hrvatske, Udruženja građana "J. B. Tito" iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije...

Jovanka Broz je preminula u nedelju 20. oktobra u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.
Pored predstavnika državnog vrha, sahrani su prisustvovali članovi diplomatskog kora i stranih delegacija, a pored premijera Ivice Dačića, potpredsednika vlade Rasima Ljajića, ministara iz Socijalističke partije Srbije i supruge predsednika Srbije Dragica Nikolić, od Jovanke Broz oprostili su se u ime porodice njen sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Ispred Kuće cveća, u kojoj je sahranjen i Josip Broz, bilo je više od 1.000 građana koji su aplauzom poslednji put pozdravili Jovanku Broz kada je kovčeg unet u Kuću cveća.

Počast Jovanki odali Jovo Kapičić, Sofija Klikovac, Anka Vojvodić, ambasador Crne Gore u Srbiji, Igor Jovović... te delegacije Irana, Indije, Rusije, Belorusije...

Prema protokolu je predviđeno da i građani mogu da se u mimohodu oproste od Jovanke Broz. Prisutni su nosili partizanske kape s petokrakama, zastave SFRJ i slike Josipa i Jovanke Broz.

Sahrana Jovanke Broz

Sahrana Jovanke Broz

Sahrana Jovanke Broz

Sahrana Jovanke BrozUmrla Jovanka Broz (20. X 2013.)


Jovanka Broz

Udovica predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, umrla je 20. oktobra 2013. godine u 11.45 Beogradu u 89. godini.
Jovanka Budisavljević je rođena 7. decembra 1924. selu Pećanima, u Lici kao drugo dete u porodici. Sa 17 godina je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije. U 21. godini je dobila dva Ordena za hrabrost, a takođe je i nosilac Partizanske spomenice 1941. Josipa Broza Tita je upoznala prilikom nemačkog desanta na Drvar 1944. godine.


Srđan Aleksić dobija ulicu u Beogradu (15. X 2013.)


Srđan Aleksić

Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojen predlog da jedna ulica u beogradu ponese ime Srđana Aleksića, koji je stradao braneći komšiju Bošnjaka.
CELA VEST NA: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=10&dd=15&nav_category=12&nav_id=765550Jedna životna priča (14. X 2013.)


Novi Zeland

"Umjesto da se osvijestim, ja tako kao neosvješćen počnem tražiti svoje mjesto pod suncem u novom sistemu; elem, jedne prilike u sred zime grupa nas gladnih i jadnih, naravno pod redovnim dnevnim sledovanjem granata, onako nacionalno i duhovno neosedlani, zaključismo da kao jugonostalgičari, s različitim imenima svih ex yu-nacija, a neki čak iz mješovitih familija - ipak iz prkna nekud odemo... ali kud?... Zašto Novi Zeland? Zato što se ratom ubijene Bosne nije moglo dalje osim u vasionu. Nedugo po dolasku shvatim da meni ovo više liči na početak svijeta nego na kraj i da su ovdje skoro svi „čudni“.... Nacionalna obilježja su im roštilj, pivo, sandale, paprat, ragbi, kao nacija sebe zovu Kiwi po maloj noćnoj ptici koja ne može ni letjeti; nacionalni heroj im je onaj koji se prvi popeo na veliku planinu, nema lične karte, policija nema pištolje ni pendreke; dođe sto hiljada ljudi na veliki koncert i niko se i ne potuče. Kakva li je ovo z.........a mislim se: nema junačkih pjesama, nema dvoglavih orlušina, lavova ili bar zmajeva na grbovima i zastavama, onaj heroj nikog nije zaklao kad se popeo na Mt Everest, djeca mi vole ići u školu, gdje god dođem u prodavnicu ili na šalter po nešto svi se nasmiju i pitaju kako sam, možeš pričati sa svojim poslanikom u parlamentu kad god hoćeš. Mislim se ja: neka malo, skontaću gdje je zvrčka.... ali, zvrčku nikad nisam našao."
CEO TEKST NA: http://www.e-novine.com/svet/svet-tema/92110-Bosanska-kua-tuini.htmlAleksandar Filipović, jugonostalgičar (12. IX 2013)


Aleksandar Filipović, jugonostalgičar

Retro voditelj i jugonostalgičar, kako sebe naziva Aleksandar Filipović, doneo je odluku “hladne glave i blisku njegovom srcu” - ostaje na RTV Vojvodina.
- Bojao sam se da ne izgubim autorsku slobodu koju na RTV imam. Ima pesma Saše Matića “Sve je na prodaju”. E, pa ne može biti! Pare nisu osnovni kriterijum.
http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:453663-Filipovicev-Tabloid-ostaje-na-RTVLjubavno bratstvo i jedinstvo (4. IX 2013.)


Ljubavno bratstvo i jedinstvo

Uprkos razlazu Severine Vučković i Milana Popovića, na relaciji Beograd–Zagreb još je mnogo ljubavi. Nikolina Pišek i Vidoje Ristović upravo su izgovorili sudbonosno „da“, a emocije se rasplamsavaju između Marije Karan i Zorana Mamića, o vezi Mirande Viđak i Stefana Kapičića region kao da više nema šta da kaže...
CEO TEKST NA: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/471/Svet+poznatih/1389654/Ljubavno+bratstvo+i+jedinstvo+.htmlZa mjesto popisivača mnogi se izjasnili kao Jugosloveni! (28. VIII 2013.)


Za mjesto popisivača mnogi se izjasnili kao Jugosloveni!

Kako su tekle pripreme za popis u BiH - Pres piše da pojedini mediji u Federaciji BiH tvrde da se širom ovog entiteta na konkursima za instruktore ili popisivače ljudi izjašnjavaju potpuno suprotno od onoga što realno jesu. U Zvorniku se i Bošnjaci i Srbi izjašnjavaju kao Jugosloveni i tako ulaze među instruktore za popis ili popisivače iz reda ostalih. Potpredsjednik SDS-a iz Zvornika Kostadin Vasić kaže da nije iznenađen slučajem iz Kiseljaka, jer sličnih situacija ima i u njegovoj opštini,gdje se "Bošnjaci i Srbi izjašnjavaju kao Jugosloveni i tako ulaze među instruktore za popis ili popisivače iz reda ostalih".
CEO TEKST NA SAJTU: http://www.istinito.com/index.php/bih/drustvo/item/12125-sve-za-mjesto-popisivaca-mijenjaju-naciju-i-izjasnjavaju-se-kao-jugosloveni.html# Bošnjaci u Neumu sa jugoslovenskim ležaljkama! (25. VIII 2013.)

Novinar Večernjeg lista na plaži u Neumu je uočio turiste na ležaljkama 'Jugoslavija' te shvatio ovo kao 'bošnjačku provokaciju'.

Jugoslovenske ležaljke

CELA VEST NA: http://www.mojusk.ba/vijesti.php?id=16110# Podela imovine SFRJ: Čije su vile, firme, odmarališta... (16. VIII 2013.)

Proces podele imovine bivše Jugoslavije, posle višemesečnog zastoja, trebalo bi da bude otkočen u septembru. Tada u Sarajevu treba da se okupe predstavnici bivših republika SFRJ, a na stolu će ih sačekati sva otvorena pitanja. Prema sporazumu o sukcesiji, sve države dužne su da vrate imovinu koju su građani i preduzeća imala na dan 31. decembra 1990, a tamo gde to nije moguće, da obezbede adekvatnu nadoknadu.

Podela imovine SFRJ

CELA VEST NA: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/politika/aktuelno.289.html:449280-Podela-imovine-SFRJ--Cije-su-vile-firme-odmaralista# Jugonostalgija: vraćamo se destinacijama iz detinjstva (13. VIII 2013)

Sve više putnika iz Srbije letuje na mestima koja su im ostala u uspomeni iz detinjstva. Nekadašnje omiljene destinacije roditelja sada postaju i naše. U Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji možete napraviti fotke na istoj plaži na kojoj ste spavali u hladu i pozirali mami i tati umazani sladoledom.

Jugonostalgija

CELA VEST NA: http://www.24sata.rs/specijal/putovanja/vest/jugonostalgija-vracamo-se-destinacijama-iz-detinjstva/100515.phtmlBrojke

 • 23.303 Jugoslovena u Republici Srbiji (po popisu iz 2011. godine)

  Na dan 13. III 2015.:
 • 539 članova broji udruženje "Jugoslovenski klub"
 • oko 130 dodatnih nečlanova/simpatizera iz Srbije
  i 80 iz sveta najavilo davanje potpisa za osnivanje ostalih jugoslovenskih organizacija
   
 • 1797 facebook lajkova naše fb stranice
 • 755 facebook prijatelja + 143 facebook pratilaca našeg fb profila
 • 798 twitter pratilaca
 • 35.184  * jedinstvenih posetilaca na naš sajt od aktiviranja sajta
 • 2086* / 1795 ** jedinstvenih posetilaca na naš sajt prošlog meseca (*po jednoj / **po drugoj statistici)

Facebook


My Great Web page