Hrvatska

Bosna i Hercegovina

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Poznati o Jugoslaviji › Poznati o Jugoslaviji

Twitter

Dževad Prekazi: Vaspitavan sam kao Jugosloven (3. I 2014.)


sp-prekazi

Dževad Prekazi: Živim u Beogradu, od 16. godine sam u Partizanu, a dok sam bio u rodnoj Kosovskoj Mitrovici, vaspitavan sam kao Jugosloven i uživao sam svaki put dok sam pevao „Hej, Sloveni“. To što i danas mislim da sam nekad živeo u najlepšoj zemlji - to je moje pravo i niko ne može da mi ga oduzme.
Za ceo tekst kliknite na link: http://www.kurir-info.rs/dzevad-prekazi-brat-mi-je-ali-me-ne-zove-godinama-clanak-845951Mehmed Baždarević: Sanjam SFRJ (3. I 2014.)


Mehmed Baždarević

Mehmed Baždarević - Po odlasku iz Juge 1987, igrao sam svuda, i u Francuskoj i u Švajcarskoj, radio kao trener u Francuskoj, Tunisu i Kataru, ali to što sam doživeo u našoj zemlji, nisam nigde. Prijateljstvo, radost, sreću, drugarstvo. Živeli smo svi zajedno i bili smo dobar svet. Jugoslavija je moja zemlja i smatraću je takvom dok sam živ. Napredovali smo u sportskom pogledu, svi su nas se plašili i respektovali nas, bili smo moćni. Mi sportisti smo mislili da je nemoguće da se takva država raspadne, međutim to su drugi želeli. Nije im odgovarala jaka zemlja. Da smo se mi pitali, do toga ne bi nikada ni došlo. Moralo je drugačije da se završi, ovako niko nije dobio. Niko - sa dozom gorčine u glasu govori Baždarević. Zagovornik je zajedničke fudbalske lige. - Plaše se tuče na tribinama? Pa biju se i u Francuskoj. To bi čudo trajalo određeno vreme, a onda bi se sve normalizovalo, kao u košarci i rukometu. Mislim da nam je to neizbežno. Ponovo bismo punili stadione, bila bi to velika stvar za fudbal - savetuje Baždarević.
http://sport.blic.rs/Fudbal/Evropski-fudbal/245531/Bazdarevic-za-Blic-Rode-Juga-ce-biti-moja-dok-sam-zivMilivoje Pašiček: Srbi i Hrvati su osuđeni jedni na druge (22. XII 2013.)


Jedan od najpoznatijih novinara iz vremena bivše Jugoslavije, dugogodišnji urednik „Vjesnikove pres agencije“, Milivoje Pašiček kao glavni urednik potpisivao je kultne romane i stripove, „Alan Ford”, „Laso”, „Trag”, „Život”, „Sirijus”, a bio je osnivač brojnih tiražnih revija i saradnik kultnih televizijskih emisija poput „Kviskoteke” ili „Sastanka bez dnevnog reda”.
http://www.pravda.rs/2013/12/19/milivoj-pasicek-srbi-i-hrvati-su-osudjeni-jedni-na-druge/Lordan Zafranović: Rat je uništio i život i duh (19. IX 2013.)


Lordan Zafranović - Pokazalo se poslednjih desetak godina da gotovo nema filma koji se ne radi u takozvanoj međudržavnoj koprodukciji. Mislim da se sada ukazala potreba da se to nekako ujedini u organizaciju koja bi to radila za nekoliko godina napred, da autor zna na šta može da računa. Zato je ideja o krovnoj asocijaciji dobra ideja.
http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/405438/Lordan-Zafranovic-Rat-je-unistio-i-zivot-i-duhSergej Trifunović: Juga nije bila tamnica naroda, imali smo video rikordere i išli na more! (14. XII 2013.)

Sergej Trifunović

Sergej Trifunović je rekao da se umetnici sličnog senzibiteta sa prostora nekadašnje Jugoslavije sve više druže i da samo on ima dva takva zajednička projekta.
Jedan od tih projekata, naveo je Trifunović, treba da okupi ekipe glumaca i pevača na relaciji Zagreb-Sarajevo-Beograd, a drugi na relaciji Beograd-Ljubljana.
"Treba samo još do Skoplja da dobacimo i to je to", rekao je glumac
CEO TEKST NA: http://www.kurir-info.rs/sergej-juga-nije-bila-tamnica-naroda-imali-smo-video-rikordere-i-isli-na-more-clanak-1134825Južni Sloveni će se sve više sećati Jugoslavije kao bitne države (3. XII 2013.)

Jovo Bakić, Docent Filozofskog fakulteta u Beogradu

Jovo Bakić, Docent Filozofskog fakulteta u Beogradu: "Shvatiće svi da su samo u Jugoslaviji, združeni, imali šansu da budu relativno ravnopravni činilac u evropskoj, pa i svetskoj politici."
CEO TEKST NA: http://www.politika.rs/pogledi/Jovo-Bakic/Kakva-je-veza-svetskih-ratova-Jugoslavije-i-EU.lt.htmlNele Karajlić, muzičar: Voleli smo je više nego ona nas (1.XII 2013.)

Nele Karajlić

"Jugoslavija se danas krije iza nesrećnog eufemizma – region. Verujem da je region kao rešenje smislila nadležna međunarodna birokratija, genijalna kao i svaka birokratija, tražeći što neodređeniji i prazniji termin da zakloni politički nekorektnu Jugoslaviju. Nezrela postjugoslovenska društva prihvatila su tu igru. Bili bismo na ivici skandala da zagovaramo jugoslovenski kulturni prostor ili jedinstveno jugoslovensko tržište, ali je regionalna kulturna ili privredna saradnja sasvim poželjna. Kakva ironija, zar ne?"
CEO TEKST NA:
http://www.politika.rs/rubrike/Tema-nedelje/Gde-danas-stanuje-Jugoslavija/Nele-Karajlic-muzicar-Voleli-smo-je-vise-nego-ona-nas.lt.html


Jergović: Dok plugovi češljaju rebra (1.XII 2013.)

Miljenko Jergović

Miljenko Jergović: "S relativnim izuzetkom Slovenije, nakon propasti zadnje Jugoslavije nastale su na njezinome mjestu male, antipatične šovenske državice, s nacionalizmom kao jedinom artikuliranom idejom vlastitoga postojanja. Svaka od njih ponosi se demokracijom i višestranačjem, ali tamo gdje se vlada uz pomoć nacionalizma, demokracije nema, niti je može biti"
CEO TEKST NA: http://www.slobodnaevropa.org/content/jergovic-dok-plugovi-cesljaju-rebra/25185758.html

Mehmed Baždarević - Kad-tad ćemo ponovo igrati zajedničku ligu (29. XI 2013.)


Mehmed Baždarević

Mehmed Baždarević, nekadašnji vezista Željezničara, SFRJ i BiH, veruje u novo fudbalsko ujedinjenje - "Kad-tad ćemo ponovo igrati zajedničku ligu" - Ja drugačije mislim. Da li zato što sam previše romantičan, nepopravljivi optimista, utopista ili jugonostalgičar, pa nemam problem da se rado i glasno sećam lepih stvari iz vremena velike Juge, tek verujem da ćemo kad-tad igrati zajedničku ligu.

CEO TEKST NA: http://www.danas.rs/danasrs/sport/fudbal/kadtad_cemo_ponovo_igrati_zajednicku_ligu.74.html?news_id=271824Radko Polič: Biće ponovo Jugoslavije (24. XI 2013.)

Radko Polič

Radko Polič - Ja sam Jugosloven i znam da ćemo nekada, kad-tad, ponovo biti zajedno. Naše granice su sada veće od kineskog zida. Zatvaramo se u političke i ideološke atare i ne možemo probiti kroz te zidove... Ali mi smo braća, ili polubraća. Svi smo Sloveni. Mene još zovu jugonostalgičarom, ali to izgovaraju kao psovku. Moja domovina je ceo ovaj prostor i kada dolazim u Beograd imam osećaj kao da dolazim kući.
CEO TEKST NA: http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/422160/Radko-Polic-Bice-ponovo-Jugoslavije
Vlastimir Đuza Stojiljković: Jugoslavija je bila prelepa (15. X 2013.)


Vlastimir Đuza Stojiljković

Vlastimir Đuza Stojiljković - "Sada su sve to samo nesrećne državice koje žive u istom sosu. A Jugoslavija je bila prelepa. Najbolji festival malih scena se održavao u Sarajevu, tamo je bio i najbolji noćni život... Nije se znalo ko je Srbin, ko Hrvat a ko Musliman... i onda, jedno Sarajevo doživi onakvu tragediju. Strašno. Posle toliko vremena, mi ne uspevamo da napravimo državu. A još svaka vlast koristi krizu da kulturu stavi na poslednje mesto."Vanja Udovičić: Roditelji su me odgajali kao Jugoslovena (4. X 2013)


Vanja Udovičić

Vanja Udovičić: Roditelji su me odgajali kao Jugoslovena. Moja porodica je šarolika, a budući da mi je deda po očevoj strani Italijan, tako sam, osim srpskog i hrvatskog, dobio i italijanski pasoš.
CEO TEKST NA: http://www.kurir-info.rs/vanja-udovicic-morao-sam-da-promenim-ime-franjo-clanak-60520 Bata Živojinović: "Ja sam najveći nostalgičar onog šta je bilo i žao mi je što nije kako je bilo" (14. IX 2013.)


Velimir Bata Živojinović

Poznati jugoslovenski i srpski glumac Velimir Bata Živojinović u prvom razgovoru za jedan hrvatski medij posle 20 godina, izjavio je da se razilaženjem, ne samo s Hrvatskom, od njega odvojio deo bića i da se zbog raspada bivše države oseća osakaćenim.

CEO TEKST NA: http://www.kurir-info.rs/hrvati-bre-dokle-cete-srbima-da-busite-gume-clanak-113511
Ivica Osim: "Sve sam stekao u Jugoslaviji - prijatelje, neprijatelje, ime. Neću da gazim po svojoj prošlosti." (14. IX 2013.)


Ivica Osim

Ivica Osim, legendarni jugoslovenski fudbaler, trener i fudbalski stručnjak, izjavio je za srbijanske medije da ne zna zašto se ljudi stide da žale za bivšom Jugoslavijom. "Sve sam stekao u Jugoslaviji - prijatelje, neprijatelje, ime. Neću da gazim po svojoj prošlosti. Lakše mi je glasno priznati da sam jugonostalgičar, nego se u tišini mučiti sam sa sobom, a pred drugima drugačije pričati. Previše je takvih glumaca, foliranata i licemjera. Nisam od te sorte", kazao je Osim."

CEO TEKST NA: http://www.nezavisne.com/sport/fudbal/Osim-jugonostalgicar-48391.html 
Raif Dizdarević: Bio sam i ostao jugonostalgičar (14. IX 2013.)


Bivši Predsednik Predsedništva SFR Jugoslavije, Raif Dizdarević

Bivši Predsednik Predsedništva SFR Jugoslavije, Raif Dizdarević: Žalim što nije razvijan jedan civilizacijski projekat kakva je bila Jugoslavija, i što se nije ostvario do kraja. Moram reći da je bivša zajednička država bila veliki civilizacijski projekat i velika je šteta što nije opstao i doživio da se dalje razvija, a grešku vidim u nama koji smo bili odgovorni za stanje u državi...

CEO TEKST NA: http://www.radiosarajevo.ba/novost/66235/raif-dizdarevic-bio-sam-i-ostao-jugonostalgicar
TEKST NA ISTU TEMU: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/264821/Dizdarevi%C4%87%3A+Jesam+jugonostalgi%C4%8Dar.html
Veselin Vujović: "Ja sam jugonostalgičar, s regionalnom ligom je trebalo krenuti i ranije" (14. IX 2013.)


Veselin Vujović

Veselin Vujović, legenda je jugoslavenskog rukometa, koji je od radne momčadi stvorio respektabilnu družinu. I on je, baš poput Obrvana, prvo iznio stav o SEHA ligi: "Apsolutno podržavam ovaj projekt. Ja sam jugonostalgičar i s veseljem sam ponovno otišao u Banja Luku, Sarajevo, Zagreb, Cetinje... SEHA liga mi je došla kao melem na ranu, da se barem ranije ustrojila", naglasio je Vujović

CEO TEKST NA: http://www.index.hr/sport/clanak/ja-sam-jugonostalgicar-s-regionalnom-ligom-je-trebalo-krenuti-i-ranije/609549.aspx 
Zdravko Mamić: Govorio sam da je Jugoslavija bila najlepša zemlja na svetu (14. IX 2013.)


Zdravko Mamić

Poštujem i volim srpski narod i žalim za Jugoslavijom, rekao je prvi čovek Dinama.

CEO TEKST NA: http://www.kurir-info.rs/mamic-u-beogradu-volim-srbe-i-zalim-za-jugoslavijom-clanak-971119 Zoran Perković, pomoćnika ministra vanjskih poslova BiH: Netko će reći da sam jugonostalgičar. Pa šta! (14. IX 2013.)


Zoran Perković, pomoćnika ministra vanjskih poslova BiH

Dnevnik Zorana Perkovića, pomoćnika ministra vanjskih poslova BiH: Doista vjerujem da svi istinski ljubitelji nogometa sanjaju dan kada će na Koševu ili Grbavici moći ponovo gledati Dinamo, Zvezdu, Hajduka..., dan kada će i u nogometu startati regionalna liga. Netko će reći da sam jugonostalgičar. Pa šta! ...

Sporazum su BiH i Republika Srbija zaključile i ratificirale prošle godine i istim se omogućuje građanima BiH da konzularnu pomoć i zaštitu mogu zatražiti i ostvariti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (ambasadama i konzulatima) Republike Srbije, u onim dijelovima svijeta gdje BiH nema svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava (Južna i Srednja Amerika, Podsaharska Afrika, zemlje bivšeg SSSR-a). Jednako tako, Sporazum omogućuje identičan sadržaj usluga i za građane Srbije u DKP-ima BiH. Usluge o kojima je riječ odnose se prvenstveno na pomoć u slučaju smrti, teške bolesti, gubitka ili nestanka dokumenata, prirodnih i drugih katastrofa i sl.

CEO TEKST NA: http://www.avaz.ba/vijesti/teme/neki-ce-reci-da-sam-jugonostalgicar-pa-sta# Nemačka istoričarka: Da li je Jugoslavija trebalo da se raspadne? (10. VIII 2013.)

Jednom davno, u drugoj polovini 19. veka, Jugoslavija je bila utopijska ideja i prosvetiteljski ideal, borbeni simbol svega naprednog, racionalnog, humanističkog i naučnog u borbi protiv bede i zaostalosti, navodi autorka. Ipak, da ne bi bilo zabune, osnivanje Jugoslavije, kako tvrdi Žan Mari Kalik, nije bilo prisilno ni nužno.

an Mari Kalik

CELA VEST NA: http://www.telegraf.rs/vesti/politika/801980-nemacka-istoricarka-da-li-je-jugoslavija-trebalo-da-se-raspadne# Predrag Lucić: Jugoslavija je bila naša EU – sanjali su je najbolji, a srušili najgori (19. VII 2013.)

Predrag Lucić, bivši urednik legendarnog splitskog Feral Tribune-a: Naše nacionaliste najviše žesti činjenica da među zemljama bivše Jugoslavije, usprkos svemu, i dalje postoje jake kulturne veze.

Predrag Lucić

CELA VEST NA: http://zokstersomething.com/2013/07/19/predrag-lucic-jugoslavija-je-bila-nasa-eu-sanjali-su-je-najbolji-a-srusili-najgori/Facebook


My Great Web page