Hrvatska

Bosna i Hercegovina

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Privreda spaja ex-yu › Privreda spaja ex-yu

Odabrane vesti na temu Jugoslavije

Twitter

... još vesti o Jugoslaviji

... još vesti o Jugoslovenima

Sastanak privrednih komora iz zemalja bivše Jugoslavije (10. IX 2013.)


Privreda Ex-Yu

Predstavnici privrednih komora zemalja s područja bivše Jugoslavije sastali su se danas u Ljubljani na inicijativu Privredne komore Slovenije da bi razgovarali o jačanju saradnje i zajedničkom traženju novih poslova. Učestvovali su i predstavnici pedesetak preduzeća iz BiH, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, i 50 iz Slovenije, i danas ostvarili više od 180 bilateralnih poslovnih razgovora.

CEO TEKST NA: http://www.rtv.rs/sr_lat/ekonomija/sastanak-privrednih-komora-iz-zemalja-bivse-jugoslavije_419475.html UDRUŽUJU SE BALKANSKI SINDIKATI ŽELJEZNICA (3. I 2014.)


Sindikati iz osam država regije osnovali su forum za obranu radničkih prava te za promicanje projekata modernizacije željeznica. Dužnosnici kažu da željezničarski sindikati na Balkanu surađuju na zaštiti radničkih prava i dobivanju sredstava od EU i iz drugih izvora za modernizaciju željeznica, piše SETimes. Ovog su mjeseca sindikati iz Rumunjske, Bugarske i zemalja bivše Jugoslavije osnovali Forum sindikata željezničara jugoistočne Europe, što je bila kulminacija trogodišnjih napora za ujedinjenje željezničkog sektora. Forum će identificirati potencijalna područja suradnje, promicati zapošljavanje radnika na željeznici, boriti se protiv vladinih rezova i promicati dijalog, izjavio je predsjednik foruma Ljube Stojkovski. "Hrvatska i Rumunjska u ovom trenutku privatiziraju svoje prometne sustave, i u tim će zemljama biti izgubljena radna mjesta. Međutim, odsad ćemo koordinirati sve aktivnosti i mjere [za suočavanje s takvim situacijama]. Zajedničkom suradnjom, možemo izvršiti pritisak i osigurati da ne dođe do određenih pojava", rekao je Stojkovski.
Za celu vesti klilknite na link: http://rs.seebiz.eu/udruzuju-se-balkanski-sindikati-zeljeznica/ar-79079/Politics blocked ex yu airline merger (28. IX 2013.)


airserbia-a319

The Secretary General of the Association of European Airlines, Ulrich Schulte Strathaus, said that in order for the national carriers of the former Yugoslavia to survive they would need to unite into a single airline. “The once single Yugoslav market is now fragmented and a regional solution is necessary. The region needs an airline that would cover local needs and connect with global hubs”
http://exyuaviation.blogspot.com/2013/09/politics-blocked-ex-yu-airline-merger.htmlPonovo slobodan izvoz pšenice u Makedoniju (1. IX 2013.)


Pšenica

Objedinjavanje tržišta jugoslovenskih zemalja: Ponovo slobodan izvoz pšenice u Makedoniju - Od sutra bez ograničenja izvoza pšenice u Makedoniju, jer prestaje da važi sporna makedonska uredba. Makedonija će sutra ukinuti spornu uredbu o ograničenju uvoza pšenice u tu zemlju, a srpski stručnjaci ocenjuju da je najvažnije što je Srbija taj problem rešila insitutucionalnim putem, u okviru CEFTA. Deo uredbe koji se odnosi na brašno prestaje da važi 15. septembra. U Ministarstvu trgovine naveli su da će izvoz pšenice iz Srbije u Makedoniju sada moći da se obavlja bez ikakvih ograničenja, nakon dva meseca važenja uredbe, koja je uslovljavala uvoz srpskog žita kupovnom makedonske robe.

CEO TEKST NA: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1387686/Ponovo+slobodan+izvoz+p%C5%A1enice+u+Makedoniju.html# Prekogranična saradnja Srema, Slavonije i Baranje (22. VII 2013.)

Ruma - Regionalna razvojna agencija Srem (RRAS) organizovala je radni sastanak o prekograničnoj saradnji Hrvatske i Srbije, tačnije RRAS i RRA Slavonije i Baranje.

Prekogranična saradnja Srema, Slavonije i Baranje

CELA VEST NA: http://www.danas.rs/danasrs/srbija/vojvodina/prekogranicna_saradnja_srema_slavonije_i_baranje.41.html?news_id=264786# Srbija i Hrvatska prave zajedničku laboratoriju za analizu mleka (2. III 2013.)


Srbija i Hrvatska

Srbija i Hrvatska prave zajedničku laboratoriju za analizu mleka - Vlade Srbije i Hrvatske planiraju da jedna laboratorija iz EU bude određena kao referentna ustanova za analizu mleka u regionu.

CELA VEST NA: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/369634/Srbija-i-Hrvatska-prave-zajednicku-laboratoriju-za-analizu-mleka 

 

# Croatia Airlines uskoro dva puta tjedno između Zagreba i Beograda (II 2013.)


Croatia Airlines

Croatia Airlines uskoro dva puta tjedno između Zagreba i Beograda. Nova linija Croatie Airlines – Zagreb—>Beograd Hrvatska zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines od 31. svibnja će uvesti letove dva puta tjedno između Zagreba i Beograda.

CELA VEST NA: http://www.putoholicari.com/croatia-airlines-uskoro-dva-puta-tjedno-izmedu-zagreba-i-beograda-8589/ 

 

# Osniva se Turistička asocijacija jugoistočne Evrope (20. II 2013.)


TURISTIČKA ASOCIJACIJA JUGOISTOČNE EVROPE

Tokom Sajma turizma u Beogradu biće potpisan sporazum o osnivanju nove Turističke asocijacije jugoistočne Evrope, najavljeno je danas - Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), Aleksandar Seničić, rekao je da su Srbija,Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora potvrdile da će potpisati sporazum, a ideja je da i ostale zemlje regiona kasnije to učine

CELA VEST NA: http://akter.co.rs/27-drutvo/31657-turisti-ka-asocijacija-jugoisto-ne-evrope.html 

 

# NIS osvaja bivšu Jugu! (14.12.2012)

NIS osvaja bivšu Jugu!

Naftna industrija Srbije (NIS) planira da do kraja 2015. godine ima mrežu od 800 benzinskih stanica u šest zemalja regiona, na kojima će se godišnje prodavati dva miliona tona goriva proizvedenog u Srbiji, najavio je danas generalni direktor NIS Kiril Kravčenko.

CELA VEST NA: http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/nis-osvaja-bivsu-jugu/6668 

 

# SFRJ ujedinjena oko jednog - Milka je najbolja (12.12.2012)

SFRJ ujedinjena oko jednog - Milka je najbolja

Agencija Valicon sprovela je istraživanje snage brendova na području bivše Jugoslavije, prema kojoj je najjači brend u regionu – Milka.

Lista 25 najjačih brendova široke potroške u zemljama bivše Jugoslavije u 2012. godini izgled ovako:

1. Milka,
2. Coca-Cola,
3. Vegeta,
4. Argeta,
5. Cockta,
6. Nivea creme,
7. Orbit,
8. Cedevita,
9. Nescafe,
10. Pepsi,
11. Jaffa Cakes,
12. Lenor,
13. Paloma maramice,
14. Dorina,
15. Aquafresh,
16. Plazma keksi,
17. Smoki,
18. Chipsy,
19. Domaćica (Kraš),
20. Fanta,
21. Medeno srce,
22. Ariel,
23. Bajadera,
24. Fructal,
25. Kiki.

CELA VEST NA: http://www.kamatica.com/novcanik/sfrj-ujedinjena-oko-jednog-milka-je-najbolja/5837 

 

 

Turistički savezi ex-Jugoslavije se ujedinjuju (Seebiz, 22. oktobar 2012.)

Radulović

"Na sastanku u Beogradu u februaru 2013. godine, biće oformljena nova asocijacija šest turističkih asocijacija zemalja regiona. Predstavljaćemo se kao skup asocijacija koji će djelovati kao jedan, u interesu svih nas. Prioritet su daleka emitivna tržišta, prije svih Kine i Japana, kazao je Žarko Radulović, predsjednik CTU na skupu ISTA u Albaniji. 

- Krenuli smo sa incijativom nikoga ne pitajući za dozvolu - jer su nas spojile potrebe i interesi koji već sada rađaju veće razumijevanje i prijateljstvo saradnika, zdušno angažovanih na istom zadatku – kazao je tom prilikom Žarko Radulović, predsjednik CTU.

CELA VEST NA: http://rs.seebiz.eu/radulovic-regionalni-turizam-u-zajednicku-promociju-u-kini-i-japanu/ar-47600/

 

# EX-YU aviokompanija moguća, ali ne pre 2020-te (Balkans.com, 22.10.2012.)

EX-YU airline possible, but not before 2020.

Plans to unify the struggling national carriers of the former Yugoslavia and fend off competition faced in the region seem to have faded. The idea was first proposed by the Association of European Airlines (AEA) which outlined that in order for the national carriers of the former Yugoslavia to survive they would need to unite into a single airline. “The once single Yugoslav market is now fragmented and a regional solution is necessary.

CELA VEST NA: http://www.balkans.com/open-news.php?uniquenumber=160287#.UJU9EAd-gdo

 

Regionalno povezivanje važno za agrar (RTV, 21. oktobar 2012.)

Agrar

U vreme globalne ekonomske krize koja se produbila, nastavak regionalne saradnje jedan je od načina da se kriza lakše prevaziđe. Za povećanje konkurentnosti, neophodno je osmisliti i primeniti efikasne poslovne modele, dok su regionalne alijanse šansa da se kompanije bolje pozicioniraju u odnosu na velike svetske korporacije, jedan je od zaključaka 3. Međunarodne konferencije o prehrambenoj industriji.

CELA VEST NA: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/regionalno-povezivanje-vazno-za-agrar_348161.html


Koje su najuspešnije IT kompanije u regionu? (B92, 21.10.2012.)

tastatura

Sto najvećih IT kompanija po prihodu u 2011. u Jadranskoj regiji ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde evra i zapošljavalo nešto više od 13 hiljada radnika.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sedištem u Zagrebu, sa ostvarenih 246 miliona evra, a u prvih pet uključeni su i ComTrade Group iz Beograda, slovenačka Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group. Ovo su podaci iz upravo objavljenog istraživanja koje IDC Adriatics priprema već treću godinu za redom.

CELA VEST NA: http://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno.php?yyyy=2012&mm=10&nav_id=653600

 

Države bivše Jugoslavije organizuju lutriju na leto (Blic, 14. 01. 2011.)

Suzana Mančić

Novi eks-Ju loto, koji zajedno organizuju sve države bivše SFRJ, najverovatnije startuje na leto, a premija će se izvlačiti jednom nedeljno, četvrtkom u Ljubljani. Izvlačenje će biti direktno prenošeno u svakoj zemlji na maternjem jeziku.

Regionalni loto, u kojem će učestvovati Slovenija, Bosna i Hercegovina, Republika Srpska, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija, biće nalik „Euro millions”, u kome učestvuje devet evropskih zemalja i gde loto dobitak iznosi oko 15 miliona evra, a kada nekoliko nedelja zaredom nema dobitka, dostigne i 50 miliona. Organizatori regionalnog lota na prostorima eks-Ju računaju na 20 miliona potencijalnih igrača i početni džekpot od bar dva miliona evra.

CELA VEST NA: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/229136/Balkanski-dzekpot-dva-miliona-evraFacebook


My Great Web page