Hrvatska

Bosna i Hercegovina

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Međudržavna saradnja ex-yu › Međudržavna saradnja ex-yu

Odabrane vesti na temu Jugoslavije

Twitter

... još vesti o Jugoslaviji

... još vesti o Jugoslovenima

Ujedinjuju se ex-Yu ambasade (7. I 2014.)


Srbija je već uspostavila kontakte sa Skopljem, Podgoricom, Sarajevom, ali i Ljubljanom o eventualnim zajedničkim diplomatskim ispostavama u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Srbija tokom ove godine planira da otvori tri ambasade u Saudijskoj Arabiji, Kataru i Gani i pet diplomatskih kancelarija u Venecueli, Čileu, Peruu, Vijetnamu i Kambodži i upravo bi na ovim destinacijama mogao da profunkcioniše "skandinavski model", objavile su Novosti.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/srbija-nudi-bih-uspostavljanje-zajednickih-ambasada/140104014Budući Balkaski savez: zajednički parlament i policiju (BALPOL), zajedničko tržište rada, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu (19. IX 2013.)


Budući balkaski savez koji je već dobio podršku Brisela i Vašingtona podrazumeva zajednički parlament i policiju (BALPOL), zajedničko tržište rada, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.
http://www.kurir-info.rs/rampa-za-rusiju-zapad-formira-mini-jugoslaviju-clanak-990719Prva zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije održana je u Beogradu (3. X 2013.)


Prva zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije održana je danas u Beogradu posle čega su predstavnici dve zemlje potpisali više sporazuma. Predstavnici srpske i slovenačke vlade potpisali su danas niz sporazuma - Sporazum iz oblasti razmene tajnih podataka, Memorandum iz oblasti energetike, Protokol između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja i Memorandum o nastupima na trećim tržištima i Pismo o namerama u vezi sa primopredajom rezidencije bivše SFRJ u Rimu Republici Sloveniji. http://www.rtvpink.com/vesti/vest.php?id=47179Regionalna mreža za borbu protiv ilegalene trgovine oružjem (7. XII 2013.)

Osniva se Regionalna mreža za borbu protiv ilegalene trgovine oružjem - Predstavnici policije, carine i pravosuđa zemalja regiona saglasili su se, na nedavno održanom seminaru u Podgorici, da je za bolju koordinaciju u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem potrebno formirati mrežu koja bi tesno sarađivala i sa evropskim institucijama, rekli su Tanjugu predstavnici Centra UN za kontrolu lakog naoružanja u jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i ambasade Francuske u Beogradu.
"Formiranje mreže je planirano za sredinu sledeće godine", izjavio je koordinator SEESAC Ivan Zveržhanovski i dodao da će u narednih nekoliko meseci biti održane konsultacije s ministarstvima unutrašnjih poslova i pravde i carinama zemalja regiona radi imenovanja predstavnika tih institucija koji će biti zaduženi za kontakt.
Na seminaru u Podgorici, od 26. do 28. novembra, učestvovali su predstavnici carina, policija i pravosuđa Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije, kao i Francuske, SEESAC, Europola, Agencije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).
CELA VEST NA: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:467347-Regionalna-mreza-za-borbu-protiv-ilegalene-trgovine-oruzjemZajednička regionalna policija BALPOL (11. X 2013.)


Balpol - Balkanska policija

Ono što dugo godina nije uspevalo političarima na polju postizanja međusobnog poverenja nakon krvavih sukoba na prostoru bivše SFRJ, uspelo je kriminalnim organizacijama. Njihova delatnost praktično je primorala države Zapadnog Balkana da zajednički deluju na suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija u regionu. Zbog toga se sve češće pominje formiranje zajedničke regionalne policije BALPOL, koju bi činile policije Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, po ugledu na uspešne regionalne modele saradnje u Evropi.
CELA VEST NA: http://akter.co.rs/weekly/34-bezbednost/56556-balpol-zatitni-prsten-evropske-unije.html
VEST NA ISTU TEMU: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/balpol-udruzuje-policije-regijeSukcesija ex-Yu: Podeljeno 50 od 127 objekata (Radio-Televizija Vojvodine, 07. oktobar 2012.)

RTV

Nijedna od zemalja nije zainteresovana za kompleks bivše ambasade u Bonu i rezidencijalni stan u Njujorku, čija se vrednost procjenjuje, kako spekulišu mediji, na oko 20 miliona dolara

SARAJEVO - Prema sporazumu o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije, do sada je podeljeno oko 50 od 127 objekata diplomatsko-konzularne mreže koju je bivša Jugoslavije imala, a čija je procenjena vrednost oko 65,5 miliona dolara, pišu sarajevski mediji, navodeći da bi BiH trebalo da dobije oko 15 odsto što, izraženo u novcu, iznosi oko 10 miliona dolara.

CELA VEST NA: http://www.rtv.rs/sr_lat/region/sukcesija-ex-yu:-podeljeno-50-od-127-objekata_346134.html

 

Prva zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije (3. X 2013.)

Prva zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije

Prva zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije održana je danas u Beogradu posle čega su predstavnici dve zemlje potpisali više sporazuma. Predstavnici srpske i slovenačke vlade potpisali su danas niz sporazuma - Sporazum iz oblasti razmene tajnih podataka, Memorandum iz oblasti energetike, Protokol između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije o saradnji u oblasti obrazovanja i Memorandum o nastupima na trećim tržištima i Pismo o namerama u vezi sa primopredajom rezidencije bivše SFRJ u Rimu Republici Sloveniji.Zajednička vežba specijalaca Srbije i BiH (2. X 2013.)


Zajednička vežba specijalaca Srbije i BiH

Istočno Sarajevo - Saradnja Jedinice za specijalnu podršku SIPA sa specijalnim policijskim jedinicama zemalja iz regiona nastavljena je sprovođenjem zajedničke obuke pripadnika Jedinice za specijalnu podršku SIPA i pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije
CEO TEKST NA: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:456919-Zajednicka-vezba-specijalaca-Srbije-i-BiHSaradnja Novog Sada sa Karlovačkom županijom (30. IX 2013.)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je danas u Gradskoj kući zamenika župana Karlovačke županije Sinišu Ljubojevića i načelnika Opštine Krnjak Dejana Mihajlovića sa kojima je razgovarao o budućoj saradnji.
CELA VEST NA: http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/saradnja-novog-sada-sa-karlovackom-zupanijom_425484.html# Ex-yu ambasade počinju da se ujedinjuju (3. III, 2013)


Jedna ambasada, dve zemlje

Ex-yu ambasade počinju da se ujedinjuju - sledeći logiku štednje, Kanada i Velika Britanija prošle jeseni najavile su uspostavljanje zajedničkih diplomatskih misija i ambasada u inostranstvu. Sličnim motivima vode se i Danska, Švedska i Norveška, a njihovim stopama polako kreću neke od bivših republika SFRJ organizujući konzularne mreže po uzoru na skandinavski model.

CELA VEST NA: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:422545-Jedna-ambasada-dve-zemlje 

 

Postignut dogovor o regionalnoj listi nestalih (E-novine, 21. oktobar 2012.)

Nestali

Nakon dvodnevnog sastanaka održanog 15. i 16. oktobra u Bosni i Hercegovini u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije postigli su dogovor o daljim koracima u kreiranju regionalne liste nestalih osoba

http://www.e-novine.com/index.php?news=72986

 

Dogovor o parlamentarnoj saradnji (B92, 19. oktobar 2012.)

Milorad Pupovac

Zagreb -- Predstavnici spoljnopolitičkih odbora skupština Srbije, BiH, Hrvatske i Crne Gore izrazili su zadovoljstvo zbog dogovora o jačanju parlamentarne saradnje.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac istakao je da su se predstavnici sve četiri zemlje učesnice opredelili za aktivnosti s ciljem produbljivanja mira, izgradnje poverenja i stabilnosti, međusobne saradnje i jačanje odnosa.

CELA VEST NA: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=10&dd=19&nav_category=11&nav_id=653280Danas usvajanje Regionalne energetske strategije (RTV, 18. oktobar 2012.)

Energetika

Članice Energetske zajednice jugoistočne Evrope su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija, UNMIK - u ime Kosova, Moldavija, Ukrajina i EU.

CELA VEST NA: http://www.rtv.rs/sr_lat/politika/danas-usvajanje-regionalne-energetske-strategije_348015.htmlZemlje naslednici SFRJ nisu zainteresovane za luksuzni šestosobni stan na Menhetnu (Kurir, 14.10.2012.)

Stan na Menhetnu

Zemlje naslednici SFRJ, među kojima je i Srbija, nisu zainteresovane za luksuzni šestosobni stan na Menhetnu, koji će zato biti prodat.

Srbija, kao zemlja sukcesor bivše SFRJ, nije zainteresovana za stan u Njujorku vredan čak 20 miliona dolara, niti za objekat Misije UN u tom gradu, pa će oni uskoro biti i prodati.

Reč je o dvoetažnom stanu vrednom 20 miliona dolara, smeštenom na broju 713 na Park aveniji. Apartman, koji ima šest spavaćih soba, četiri kupatila i dva manja kupatila, koristile su jugoslovenske diplomate u SAD. Međutim, nijedna od država sukcesora bivše SFRJ - koje su 2001. zaključile Sporazum o pitanjima sukcesije - na kraju nije bila zainteresovana za ovu nekretninu, rečeno je Kuriru u Ministarstvu spoljnih poslova.

CELA VEST NA: http://www.kurir-info.rs/srbija-bacila-stan-na-menhetnu-od-20-miliona-dolara-clanak-458382

 

Mini ex-Yu samit iza kulisa Generalne skupštine UN (Glas Srpske, 28.09.2012)

UN

Njujork - Uporedo s glavnom debatom na 67. zasjedanju Generalne skupštine, u sporednim salama UN tekla je živa diplomatska aktivnost lidera zemalja bivše Jugoslavije.

CELA VEST NA: http://www.glassrpske.com/novosti/region/Mini-ex-Yu-samit-iza-kulisa-Generalne-skupstine-UN/lat/94856.html


# ExYU zajedno protiv sajber kriminala (B92, 13.09.2012.)

Sajber kriminal

Ministri unutrašnjih poslova država zapadnog Balkana razmatrali su u Sarajevu aspekte borbe protiv sajber kriminala, posebno mogućnosti međusobne saradnje u toj oblasti.

CELA VEST NA: http://www.b92.net/tehnopolis/aktuelno.php?yyyy=2012&mm=09&nav_id=642777

 

 

Facebook


My Great Web page