Hrvatska

Bosna i Hercegovina

Slovenija

Nemačka

Rusija

Bugarska

madjarska.jpg

Italija

Francuska

Rumunija

Češka

turska.jpg

Holandija

Švedka

Danska

finland.jpg

Norveska

estonija.jpg

albanija.jpg

galicija.jpg

malta.jpg

tajland.jpg

Vi ste na stranici: Home › Ex-Yu međudržavne institucije › Ex-Yu međudržavne institucije

Odabrane vesti na temu Jugoslavije

Twitter

... još vesti o Jugoslaviji

... još vesti o Jugoslovenima

Goran Svilanović, Predsednik Saveta za regionalnu saradnju: Ekonomija je prioritet Balkana (27. IX 2013.)


Poboljšanje ekonomske situacije trenutno je najveći prioritet za sve zemlje Balkana, ocenio je u Vašingtonu predsednik Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović. Predsednik Saveta za regionalnu saradnju takođe je najavio da će, tokom neformalnih susreta balkanskih lidera na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, izneti inicijativu o redovnim sastancima premijera i ministara finansija regiona, na kojima bi se razgovaralo o ulaganjima u regionalnu infrastrukturu.
http://akter.co.rs/26-ekonomija/54638-ekonomija-je-prioritet-balkana.htmlAsocijacija šefova policija Jugoistočne Evrope (4. XII 2013.)


SEPKA - Asocijacija šefova policija Jugoistočne Evrope

Asocijaciju šefova policija Jugoistočne Evrope čine: Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina (Federacija BiH i Republika Srpska), Moldavija, Rumunija, Hrvatska, Crna Gora i Srbija.
SEPKA okuplja šefove policija zemalja Jugoistočne Evrope, koji zajednički rade na sagledavanju problema sa kojima se zemlje članice susreću kao i na trasiranju puteva za kvalitetnu borbu protiv svih vidova organizovanog kriminala i korupcije i drugih krivičnih dela.
TEKST U VEZI OVE TEME NA: http://www.kurir-info.rs/sefovi-policija-regiona-u-beogradu-clanak-1118437Sporazum BiH i Srbije o konzularnoj saradnji (14. IX 2013.)


Sporazum su BiH i Republika Srbija zaključile i ratificirale prošle godine i istim se omogućuje građanima BiH da konzularnu pomoć i zaštitu mogu zatražiti i ostvariti u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (ambasadama i konzulatima) Republike Srbije, u onim dijelovima svijeta gdje BiH nema svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava (Južna i Srednja Amerika, Podsaharska Afrika, zemlje bivšeg SSSR-a). Jednako tako, Sporazum omogućuje identičan sadržaj usluga i za građane Srbije u DKP-ima BiH. Usluge o kojima je riječ odnose se prvenstveno na pomoć u slučaju smrti, teške bolesti, gubitka ili nestanka dokumenata, prirodnih i drugih katastrofa i sl.

CEO TEKST NA: http://www.avaz.ba/vijesti/teme/neki-ce-reci-da-sam-jugonostalgicar-pa-staCEFTACEFTA

Zemlje bivše Jugoslavije (izuzev Slovenije), a zajedno sa Albanijom i Moldavijom okupljene su i u organizaciju CEFTA. CEFTA (eng: Central European Free Trade Association) je ekonomska organizacija.(eng: Central European Free Trade Association) je ekonomska organizacija, saznajte više o njoj na adresi: 
www.cefta2006.com


# Vijeće za regionalnu saradnju (2. III 2013.)


Vijeće za regionalnu saradnju

Vijeće za regionalnu saradnju, nastalo iz Pakta stabilnosti jugoistočne Evrope, obilježilo je pet godina rada. U proteklih pet godina poboljšana je saradnja u niz oblasti: pravosuđu, borbi protiv organiziranog kriminala, trgovini. U narednom periodu ekonomska saradnja je u fokusu, a novi generalni tajnik Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović kaže da je povećanje stope zaposlenosti u svim zemljama regiona glavni prioritet.

CELA VEST NA: http://www.slobodnaevropa.org/content/vijece-za-regionalnu-saradnju-brojni-interesi-ojacali-medjudrzavni-dijalog/24916817.html  

 

Igmanska inicijativaIgmanska inicijativa - još jedna organizacija koja okuplja države bivše Jugoslavije. Igmanska inicijativa, osnovana u novembru 2000 godine, predstavlja pokret koji obuhvata više od 140 nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Srbijie i Crne Gore.

Saznajte više na sajtu ove organizacije: http://www.igman-initiative.org/


Proces saradnje u jugoistočnoj Europi" - SEECP

Sve zemlje bivše Jugoslavije i ostalih 6 zemalja Balkana okupljene su i u organizaciju "Proces saradnje u jugoistočnoj Europi" (SEECP). Svrha foruma je produbiti saradnju među zemljama članicama Procesa na očuvanju trajnog mira i stabilnosti, jačanje proevropskih snaga u regiji i omogućiti približavanje zemalja članica evropskim i evroatlantskim integracijama. 

Saznajte više o ovoj organizaciji na sajtu: www.rspcsee.orgAdecco Ex-Yu CupKošarkaške reprezentacije ex-yu država i pre okupljanja na Evropskom prvenstvu 2013. godine okupljali su se i zajedno igraju u Adecco Ex-Yu Cup-u. Saznajte više o ovom košarkaškom kupu: http://en.wikipedia.org/wiki/Adecco_Ex-Yu_Cup# Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju: Izolacija formula za neuspeh (18. II 2013.)


Goran Svilanović

Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju - Bilateralni odnosi u regionu će, uprkos povremenim posrtanjima, ići napred, a glavni podsrek će pružiti ekonomski interesi i povezanost privreda. Ko god pokuša da drugoga izoluje ili da sebe izoluje od drugih na kraju ostaje bez podrške, sam i neuspešan

CELA VEST NA: http://www.euractiv.rs/eu-i-zapadni-balkan/5434-izolacija-formula-za-neuspeh.html 

 

# Da li ste znali - Beograd i Zagreb kontrolišu vazdušni prostor pola Balkana (26. VIII 2013.)

Na prostoru bivše Jugoslavije postoje samo dva velika centra oblasne kontrole letenja i to su Zagreb i Beograd. SMATSA (Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore) je najveći i nadležna je za vazdušni prostor Srbije, Crne Gore, 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora BiH i deo vazdušnog prostora iznad Jadrana. Zatim sledi Zagreb, koji je nadležan za vazdušni prostor Hrvatske

SMATSA

CELA VEST NA: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/401258/Madjari-kontrolisu-nebo-nad-Kosovom
Tekst na istu temu: http://www.smatsa.rs/Lat/Home.aspx# Udružuju se regionalne berze (S media, 2.11.2012.)

Berza

Sporazum o povezivanju berzi, koji su nedavno potpisaje Sarajevska, Banjalučka i Montenegroberza mogao bi da uveća obim obrta.

Za trgovinu preko granice za koju su ranije bila potrebna tri brokera i tri transakcijska računa, sada je potreban samo jedan broker i jedan račun, navode potpisnici tog projekta.

Izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović kaže za Dojče vele da pravi posao tek sledi. "Na taj način, stvaranjem većeg tržišta, imaćemo šta da ponudimo investitorima, jer bi sadašnji tempo pada sigurno dovodio u problem naše tržište".

On očekuje da će i ostale berze u regionu pristupiti ovom projektu.

CELA VEST NA: http://www.smedia.rs/biznis/vest/39585/?fb_action_ids=163381063806943 

ISTA VEST I NA: http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=11&dd=02&nav_id=657077 

VEST NA ISTU TEMU I NA: http://www.kamatica.com/investicije/sfrj-berza-jedini-spas-za-trziste-kapitala/4580 

ISTA VEST I NA: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.239.html:404452-Udruzeni-lakse-do-investitora 

 

Regionalna Balkanska košarkaška Liga - BIBL (2. XI 2012.)

Balkan International Basketball League

Pored Jadranske košarkaške lige koja okuplja košarkaške klubove iz ex-Jugoslavije postoji još jedna košarkaška liga koja takođe okuplja košarkaške timove iz ex-Yu, to je Regionalna Balkanska Liga - BIBL (Balkan International Basketball League). U njoj se takmilče timovi iz Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore ali i Bugarske, Grčke i Izraela.

Saznajte o njoj više na sajtu:http://www.balkanleague.net/

 

Regionalna rukometna liga (22. oktobar 2012.)

SEHA

Još jedna (manje-više) ex-yu sportska liga koja postoji: SEHA liga (енгл. South East Handball Association) je regionalna rukometna liga na području jugoistočne Evrope. Čine je rukometni klubovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovačke i Belorusije.

Više o ovoj ligi na sajtu: www.seha-liga.com

 

Ženska regionalna rukometna liga (22. oktobar 2012.)

WRHL

Još jedna ex-yu sportska liga koja postoji - Ženska regionalna rukometna liga (Women's Regional Handball League - WRHL). Čine je rukometni klubovi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Više o ovoj ligi na sajtu: www.wrhl.info

 

Regionalna ITF Taekwon-do liga (21. oktobar 2012.)

Regionalna ITF Taekwon-do liga

Još jedna ex-yu / regionalna sportska liga koja postoji:
Taekwondo klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Grčke takmiče se u "Regionalnoj Taekwon-do ligi".

Više o ovoj ligi na sajtu:http://regionalnataekwondoliga.protae.net/

 

MŽRKL - Međunarodna ženska regionalna košarkaška liga (21. oktobar 2012.)

MŽRKL - Međunarodna ženska regionalna košarkaška liga

Dok se mnogo govori o eventualnoj fudbalskoj ex-yu ligi i postojećoj ex-yu košarkaškoj Jadranskoj / ABA ligi, malo se pažnje posvećuje postojećoj ex-yu ženskoj košarkaškoj ligi (zvaničan naziv MŽRKL - Međunarodna ženska regionalna košarkaška liga). U njoj su trenutno timovi iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Saznajte o njoj više na sajtu:http://www.mzrkl.org/

 

Energetska zajednica jugoistočne Evrope (21. oktobar 2012.)

Energetska zajednica

Još jedna organizacija koja okuplja ex-yu zemlje - Energetske zajednice jugoistočne Evrope, članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija, UNMIK - u ime Kosova, Moldavija, Ukrajina i EU

VIŠE NA: http://www.energy-community.org/portal/page/portal/ENC_HOME 

 

Počeo dvodnevni sastanak B6 (Nezavisne, 18. oktobar 2012.)

U Banjaluci je danas počeo dvodnevni regionalni sastanak grupe B6, koju čine poreske uprave iz Republike Srpske i Federacije BiH, Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, te poreske uprave Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

CELA VEST NA: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Poceo-dvodnevni-sastanak-B6-163521.htmlFacebook


My Great Web page